“FABRIKA ZDRAVLJA” – Crna čokolada

Čokolada predstavlja najpoznatiju slatku namirnicu na svetu. Poštoje mnoge vrste ovog slatkiša (mlečna, bela, sa raznim dodacima…). Pored jednostavne konzumacije, najviše se koristi u kulinarstvu, kao jedna od osnovnih namirnica u spravljanju torti, kolača i mnogih drugih slatkih delicija.

Vrsta čokolade koja, veoma pozitivno, utiče na ljudsko zdravlje je crna čokolada, poznata i kao „čokolada za kuvanje“. I pored  blagotvornog uticaja na zdravlje, preporučuje se umereno konzumiranje ove vrste čokolade jer, pored visokog procenta kakaa, koji je veoma zdrav, sadrži i dosta šećera i masti, koje treba izbegavati. Crna čokolada je, pored kakaa, bogata i vlaknima, proteinima, vitaminima K, B3, B12, gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, fosforom, cinkom, selenom i manganom.

Supstanca teobromin, koja se u visokom procentu nalazi u kakau, povoljno utiče na ublažavanje i lečenje kašlja. Flavonoidi iz ove vrste čokolade poboljšavaju protok krvi kroz krvne sudove, čime regulišu visinu krvnog pritiska. Crna čokolada doprinosi stvaranju dobrog i eliminisanju lošeg holesterola, za šta su zaslužni antioksidansi, kojima ona obiluje. Nije mit da crna čokolada utiče na bolje pamćenje jer određene njene supstance održavaju moždane ćelije zdravijim ali ih, u isto vreme, i obnavljaju. Naučnim istraživanjima, sprovedenim na univerzitetu u Kopenhagenu, crna čokolada je uvrštena u grupu veoma dobrih dijetetskih proizvoda. Tome su, pre svega, zaslužni njen gorak ukus, koji smanjuje apetit kao i visok sadržaj kakao butera, koji usporava varenje pa time produžava period sitosti kod pojedinca.

Bez obzira što je crna čokolada zdravija od ostalih vrsta ove namirnice, a što je rezultat sadržaja zdravih masti i manje količine šećera, ipak bi smo trebali biti umereni u konzumiranju ovog slatkiša. Stručnjaci i lekari smatraju da je, na dnevnom nivou, zdravo i dovoljno pojesti 20g crne čokolade, odnosno ne više od 4 kockice.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.