“FABRIKA ZDRAVLJA” – Helioterapija

Helioterapija predstavlja lečenje infekcija i drugih ljudskih bolesti uz pomoć ultraljubičastih sunčevih zraka. Ona se, u tu svrhu, primenjivala mnogo pre izuma širokog spektra laboratorijski spravljenih medikamenata. Naučna istraživanja sprovedena širom sveta su pokazala da je dozirano izlaganje sunčevim zracima jedna od najefikasnijih metoda lečenja, koja je ikada postojala.

Ćelije u ljudskom telu „žude“ za ultraljubičastim zracima, jer ih oni pune energijom i održavaju u životu, naravno u odgovarajućoj količini. Nije mit da preterano izlaganje ovim zracima može prouzrokovati bolesti poput raka kože, pa, u svakom slučaju, ne treba preterivati sa sunčanjem. S obzirom na činjenicu da nas i sunčeva svetlost „hrani“ energijom, nedostatak iste dovodi do opšteg slabljenja imunološkog sistema koji onda, kao takav, postaje podložan i pogodan za razvoj mnogih bolesti. Naučno je dokazano da kontrolisano izlaganje suncu pozitivno utiče na zdravlje našeg srca i krvnih sudova, poboljšava raspoloženje, pomaže u regulaciji hipertenzije i aritmije, niveliše nivo holesterola i šećera u krvi, balansira nivo hormona u organizmu, smanjuje intenzitet stresa i depresije i tako dalje.

Naša klima nam dozvoljava da se izlažemo sunčevim zracima tokom čitave godine, čak i u zimskim mesecima. Kao što smo već napomenuli, to izlaganje suncu mora biti u granicama prihvatljivog, kako ne bi smo izazvali kontraefekat istog, odnosno ugrozili naše zdravlje. Dok tokom proleća, jeseni i zime na suncu možemo boraviti, manje više, koliko želimo, leti bi smo trebali izbegavati period između 11 i 15 časova. Ako ste u mogućnosti, poželjno je da sunčevim zracima izlažete svaki deo svoga tela ali ne više od 20 do 30 minuta dnevno. To ne mora biti konkretan vid sunčanja (ležanja na suncu) jer šetanje ili trčanje po sunčanom vremenu prouzrokuju potpuno iste benefite po naše zdravlje kao i sunčanje.

SAVET ZA KRAJ – Napunite svoje telo sunčevom energijom, odnosno zalihama vitamina D, koje će ono postepeno trošiti tokom tmurnih dana i meseci, funkcionišući normalno, zahvaljujući na vreme prikupljenim zalihama.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.