“FABRIKA ZDRAVLJA” – Humus

Humus je jedno od najzastupljenijih jela na čitavoj teritoriji Bliskog istoka, odakle i vuče poreklo. Poslednjih godina je vidljiva njegova velika zastupljenost u kulinarstvu mnogih evropskih zemalja. Osnovni sastojci ovog jela, odnosno biljnog namaza, su leblebije, tahini pasta, beli luk i limun. S obzirom da je pogodan za kombinovanje sa gotovo svim namirnicama (mesom, hlebom, voćem, povrćem, sirom i ostalim mlečnim proizvodima) humus ima širok dijapazon primene u nacionalnim kuhinjama širom sveta.

Pored veoma prijatnog i prijemčivog ukusa, humus je veoma blagodetan i po ljudsko zdravlje. U kombinaciji sa semenkama bundeve ili kukuruzom izuzetno je dobar u lečenju bolesti prostate. Premda obiluje kalcijumom, humus se preporučuje posebno u ishrani trudnica, jer pomaže u održavanju trudnoće zdravom i lako podnošljivom. U koliko imate problema sa gojaznošću treba da uvrstite ovu namirnicu u gotovo svaki dnevni obrok jer će vas njeno bogatstvo prirodnim vlaknima dugo držati sitima, a, u isto vreme, će vam poboljšati varenje pa će te, na taj način, veoma brzo i zdravo (što je najbitnije) dostići optimalnu telesnu težinu, a da nećete ugroziti vaše zdravlje, gubeći salo, a ne mišićnu masu. Humus, generalno, obiluje i vitaminima, mineralima, zdravim mastima i belančevinama.

Ako do sada niste probali ovaj ukusan namaz biljnog porekla, naša preporuka je da to promenite, pre svega iz zdravstvenih razloga. Danas je humus u našoj zemlji dostupan u, manje više, svim prehrambenim objektima. Stoji činjenica da nije najjeftinija namirnica ali i da je hrana koja ima mnogo dobrih strana, a ni jednu lošu, kako tvrdi naš poznati nutricionista Milka Raičević.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.