ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Muška vaterpolo reprezentacija

Muška vaterpolo reprezentacija Srbije predstavlja najtrofejniju ekipu naše zemlje, kada su u pitanju kolektivni sportovi. Bez obzira pod kojim imenom je učestvovala na najznačajnijim takmičenjima, gotovo redovno je osvajala medalje i pronosila slavu našeg vaterpolo sporta širom sveta. U skladu sa navedenim, vaterpolisti su i najtrofejnija naša reprezentacija na Olimpijskim Igrama. Od prve Olimpijade održane u Berlinu 1936. godine, pa do poslednje održane 2016. godine u Rio de Žaneiru, vaterpolisti su učestvovali na ukupno 19 najvećih smotri svetskog sporta. U tom razdoblju su osvojili 12 olimpijskih medalja. Od tih 12 medalja, 4 su zlatne (Meksiko 1968, Los Anđeles 1984, Seul 1988. i Rio de Žaneiro 2016. godine), 5 je srebrnih (Helsinki 1952, Melburn 1956, Tokio 1964, Moskva 1980. i Atina 2004. godine), a 3 bronzane (Sidnej 2000, Peking 2008. i London 2012. godine). Od 4 zlatne medalje sa Olimpijskih Igara, 3 su osvojene pod zastavom SFR Jugoslavije, a četvrta, ujedno i poslednja, pod zastavom Republike Srbije. S obzirom da smo trenutno aktuelni olimpijski pobednici, red je da se podsetimo imena momaka, koji su taj uspeh ostvarili: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović. Selektor je bio, još uvek aktuelni, Dejan Savić. Kada je legendarni Savić u pitanju, zanimljivo je istaći da je on i apsolutni rekorder po broju nastupa za našu reprezentaciju, sa 444 odigrane utakmice.

Koliko je naša muška vaterpolo reprezentacija, već decenijama, dominantna u svetskim okvirima, svedoči i podatak da je, do danas, na Svetskim i Evropskim prvenstvima, Svetskim kupovima i Svetskim ligama osvojila ukupno 56 medalja.

Iz gore navedenih činjenica, a posebno zbog izrazito atraktivne i avangardne igre u bazenu, ne čudi potreba svetske vaterpolo javnosti da naše majstore igre nazove „Delfinima“, imenom koje oni zasluženo nose i kojim se ponose.

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.