“FABRIKA ZDRAVLJA” – Med kao preventiva

Med predstavlja jednu od najefikasnijih alternativnih metoda unapređenja zdravlja. Konzumiranje pčelinjih proizvoda, kao što su med, saće, matični mleč,  je ponovo u modi. Primat, ipak, pripada medu kome se pripisuju antbiotska, antiseptička i antioksidansna svojstva. S obzirom na to, dobar je u lečenju temperature, prehlade, gripa, raznih infekcija, poremećaja sna i tako dalje.

Med se lako vari u organizmu pa, iako obiluje šećerom, uz pravilnu konzumaciju, ne utiče na gojaznost. Najbolje ga je uzimati između obroka. Bogat je kompleksom vitamina B, mineralima, enzimima, organskim kiselinama i eteričnim uljima.

Pored meda sve više se, u zdravoj ishrani, koriste i propilis i matični mleč. Antibiotski efekat propolisa preventivno deluje na pojavu i razvoj mnogih bolesti, a s obzirom na sastav, pomaže organizmu i u borbi protiv depresije. Vitamini, hormoni, aminokiseline i masne kiseline, kojima obiluje matični mleč, jačaju imunitet, poboljšavaju raspoloženje i pamćenje, pozitivno deluju na fizičku izdržljivost…

Važnost meda i drugih pčelinjih proizvoda je uočila i farmaceutska industrija pa sada, na tržištu imamo sve više medikamenata na bazi ovih sirovina (medne mešavine, tinkture, sirupi, pilule kreme i masti).

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.