ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Medalje

Od početka održavanja modernih Olimpijskih igara osvajačima prva tri mesta u svim sportskim disciplinama, kako pojedinačnim tako i kolektivnim, se dodeljuju medalje. Prvoplasirani, kao nagradu za postignuti rezultat, dobija zlatnu, drugoplasirani srebrnu, a trećeplasirani bronzanu medalju.

Dok srebrna i bronzana medalja opravdavaju svoje nazive, s obzirom na prisustvo plemenitog metala od koga su sačinjene, kod zlatne medalje to nije slučaj. Naime, ona se sastoji od osnove izrađene od srebra presvučenog tankim slojem zlata.

Od početka održavanja modernih Olimpijskih igara postojale su određene varijacije kada su medalje u pitanju. Na prvim modernim Igrama održanim 1896. godine u Atini, medalje su dodeljivane samo dvojici prvoplasiranih takmičara. Na dvema sledećim Olimpijadama pobednicima su uručivane razne nagrade kao i pehari. Praksa sa tri medalje ustanovljena je na Letnjim olimpijskim igrama održanim 1908. godine i traje do današnjih dana.

S obzirom na činjenicu da se Olimpijske igre, sem u nekolicini vanrednih situacija, održavaju svake četiri godine, sportisti ovenčani medaljama kao i same medalje imaju najveći značaj u svetu sporta. Mnogo veći od onoga koji se zaslužuje na svetskim, evropskim i drugim kontinentalnim takmičenjima.

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.