“FABRIKA ZDRAVLJA” – “Sport od malih nogu” – kako i zašto?

Bavljenje sportom kod dece je izuzetno zdrava fizička aktivnost. Sport utiče na celokupan, pravilan razvoj deteta. Pored fizičkih benefita, on utiče na psihu mladih. S obzirom na nedovoljnu zrelost svoje dece, roditelji imaju veoma važnu ulogu u samom početku bavljenja sportom  svojih najmilijih. Brojni su aspekti o kojima bi oni trebali da povedu računa: sa koliko godina dete treba da otpočne bavljenje sportom, kojom vrstom sporta, kolikim intenzitetom treninga i tako dalje.

Naši lekari smatraju da dete treba da počne sa treninzima, odnosno sportskim aktivnostima oko 7. godine života. Te aktivnosti treba upražnjavati na dnevnom nivou ali ne više od sat vremena.

Kada je u pitanju odabir sporta, psihijatri smatraju da roditelji treba da “osluškuju” želje svoga deteta. Njihova pomoć u donošenju odluke treba da bude konsultativnog, a nikako naredbodavnog karaktera. U bilo koji sport, dete treba uvesti kroz igru, a kasnije mu pružiti podršku u njegovom shvatanju istog kao obavezu. Važno je odabrati sport koji je adekvatan afinitetima i psiho – fizičkim mogućnostima deteta. Pre nego što dete upišete na određeni sport, sa trenerom treba da porazgovarate o sledećem: prilagođenosti treninga uzrastu deteta, homogenosti grupe u kojoj će trenirati, metodologijI rada trenera i samim uslovima za trening (kvalitet prostora, provetrenost, grejanje…).

APEL ZA RODITELJE BUDUĆIH MALIH SPORTISTA – Ne birajte sport za svoje dete prema ličnim afinitetima ili iz neostvarenih ambicija, ne birajte sport prema trenutnoj popularnosti, kada navijate za svoje dete navijajte diskretno i pristojno, ne nipodaštavajući drugu decu i ne sprečavajte, bezuslovno, dete u nameri da promeni sport ili prestane da se bavi istim. I najvažnije: bez obzira na postignute rezultate, prema svom detetu delujte uvek POZITIVNO I OHRABRUJUĆE!

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.