ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Paraolimpijske Igre

Paraolimpijske igre predstavljaju Olimpijske igre za sportiste sa invaliditetom odnosno fizičkim oštećenjima i nedostacima. U tu grupu spadaju takmičari sa paraplegijom, različitim stepenom oštećenja vida i sluha, cerebralnom paralizom, kao i oni koji su, bilo rođenjem, bilo nesrećnim slučajem, ostali bez određenog dela tela (amputacijom udova…).

Preteča Paraolimpijskih igara bile su Igre paraplegičara održane paralelno sa Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine.

Prve Paraolimpijske igre su održane u Rimu 1960. godine. Na njima je učestvovalo oko 400 takmičara iz 22. zemlje, čiji broj je na svakim sledećim Igrama beležio veliki porast.

Odlukom generalne skupštine Međunarodne sportske organizacije invalida (ISOD) Paraolimpijada se održava kao zasebno takmičenje, ne vezano za održavanje Olimpijskih igara, i to počev od 1976. godine i Igara u Torontu.

Isto kao i Olimpijske igre i Paraolimpijske igre se održavaju na svake četiri godine. Zanimljivo je istaći da je, nekom vrstom prećutnog dogovora čelnika dvaju organizacija, uobičajena praksa da se Paraolimpijske igre organizuju ubrzo po završetku Olimpijskih igara i to u istom gradu domaćinu.

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.