“FABRIKA ZDRAVLJA” – Urme

Urme, zbgo svog ukusa, hranjivosti i slatkoće, predstavljaju jednu od omiljenih prirodnih poslastica. Međutim, malo ko zna, da one, i te kako, pozitivno utiču na ljudsko zdravlje.

S obzirom da su urme bogate vlaknima ali i vitaminima B i K, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom, cinkom i manganom, one utiču na postizanje jakog imuniteta.

Urme doprinose neutralizovanju slobodnih radikala u organizmu, pa predstavljaju veoma dobar prirodni antioksidant. One nas štite i od mnogih zaraznih bolesti.

Premda ne sadrže „dodate“ šećere urme se, velikodušno, preporučuju u ishrani ljudi koji boluju od dijabetese (ne povećavaju šećer u krvi), kao i gojaznima u procesu mršavljenja, kada im je potrebna dodatna energija.

Tri urme na dan sadrže dovoljnu količinu vlakana, potrebnih za prevazilaženje digestivnih i probavnih problema, odnosno leče zatvor i doprinose uravnoteženom varenju.

U okviru istraživanja, koje je podrazumevalo da nekolicina muškaraca i žena obolelih od dijabetesa tipa 2, 16 nedelja svakodnevno konzumira urme, došlo se do izuzetno pozitivnog otkrića. Kako su dijabetes i bolesti srca usko povezani, rezultati su pokazali da su, ove osobe, smanjile rizik od pojave bolesti srca za oko 50%.

Drugo istraživanje je potvrdilo da urme pozitivno utiču i na zdravlje naših moždanih ćelija, sprečavajući pojavu Alchajmerove bolesti.

Važno je istaći da urme ne moramo, nužno, jesti u izvornom obliku, kako bi one imale benefite po zdravstveno stanje organizma. Internet je „pun“ zdravih recepata koji, pored urmi, podrazumevaju i druge namirnice.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.