“FABRIKA ZDRAVLJA” – Sportska masaža

Pojava masaže seže od davnina. Prvi put se pojavila u Egiptu pre oko 5000 godina, a zatim u Kini pre 4700 godina. Evropljani se prvi put susreću sa masažom početkom 19. veka. Postoje tri osnovne vrste ove lekovite terapije – medicinsko terapeutska, higijensko kozmetička i sportska. Sve tri vrste masaže se mogu izvoditi manuelno (ručno) i aparaturno (uređajima). S obzirom da se, primarno, koristi u procesu pripreme i oporavka profesionalnih sportista, na dalje ćemo govoriti o sportskoj masaži.

Pozitivni efekti sportske masaže, po zdravlje sportista, su brojni. Ona poboljšava elastičnost i regeneraciju kože, opušta mišiće, smanjuje bol i napetost, usporava i produbljuje disanje, ubrzava krvotok i metabolizam, pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma i blagoddetno deluje na unutrašnje organe. Sportska masaža je sastavni deo treninga svakog profesionalnog sportiste. Sprovodi se pre, za vreme i nakon sportskih aktivnosti. U zavisnosti od trenutka kada se upražnjava, deli se na pripremnu i odmarajuću.

Pripremna masaža ima za cilj da zagreje ekstremitete i trup sportiste, kako bi isti bili spremni da odgovore predstojećim naporima, a da, pri tom, ne dođe do ozbiljnijih povreda. Izvodi se 30 minuta pre sportske aktivnosti, u trajanju od 10 do 15 minuta. Odmarajuća masaža, nasuprot pripremnoj, se primenjuje 30 minuta nakon takmičenja ili treninga, u trajanju od oko sat vremena. Ona ima za cilj da poveća cirkulaciju krvi, čime sa ubrzava prokrvljenost mišića, pa se oni brže regenerišu i relaksiraju. Takođe, dolazi i do bržeg protoka veće količine kiseonika u celom telu sportiste, tako da je on spremniji i odmorniji za sledeće napore.

Važno je istaći da sportska masaža, pored benefita koje ima po telo sportiste, doprinosi i uravnoteženju njegovih misli, odnosno utiče na njegovu mentalnu stabilnost, što predstavlja osnovu postizanja vrhunskih sportskih rezultata.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.