“FABRIKA ZDRAVLJA” – Rtanjski čaj

Rtanjski čaj, kako i sam naziv govori, potiče sa planine Rtanj u Srbiji. Njegova primena, u lekovite svrhe, je stara vekovima. Osnovni sastojak ovog čaja je retka biljka čubrica (Satureja montana). Spektar lekovitih svojstava ove biljke je veoma veliki jer sadrži mnoštvo eteričnih ulja, tanine i vitamine A, E i B. Rtanjski čaj se preporučuje deci, odraslima i starijim osobama jer nema apsolutno nikakvih neželjenih dejstava po ljudsko zdravlje. Naprotiv, pomaže u lečenju disajnih organa, bolesti srca i krvnih sudova, bešike, bubrega, prostate, bronhitisa, kašlja, dijabetesa, a snižava i loš holesterol. Posebno je efikasan u neutralisanju bakterije ešerihije koli, koja napada urinarni trakt. Može se koristiti i u vidu obloga, kod upale kože i sluzokože. Dobar je diuretik, jer oslobađa organizam viška tečnosti. Lekari, travari i stručnjaci tvrde da rtanjski čaj leči od insomnije, jer utiče na poboljšanje kvaliteta sna. Iako mu je izvorno poreklo zemlja Srbija, ovaj čaj se, kao narodni lek, konzumira širom sveta. Još su ga stari Grci i Rimljani pili, verujući da predstavlja jak prirodni afrodizijak. Pored svoje primene u medicinske svrhe, rtanjski čaj, je zastupljen i u kulinarstvu, u vidu začina mnogim svetskim specijaliteta.

Rtanjski čaj je najbolje konzumirati u tečnom stanju. Kašičicu čubrice je dovoljno preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoji 15 minuta pre konzumacije. Preporučuje se da se pije na prazan želudac (pre obroka), najviše tri puta na dan i to u razmacima od, najmanje, dva i po sata.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.