“FABRIKA ZDRAVLJA” – Heljda

Heljda nije žitarica, kako većina misli, već jednogodišnja zeljasta biljka iz familije troskota, pa po svojim svojstvima podseća na žitarice i, u ishrani, predstavlja zdravu zamenu za njih. Poreklom je iz Azije, gde je najviše u upotrebi ali, njena popularnost, poslednjih godina, rapidno raste među evropskim stanovništvom. Izuzetno je bogata vitaminima (posebno B6), proteinima, esencijalnim aminokiselinama, manganom, magnezijumom, gvožđem, fosforom i selenom. U isto vreme poseduje zanemarljivu količinu loših masti i ne sadrži gluten pa je, kud i kamo, zdravija od mnogih žitarica u svakodnevnoj ljudskoj ishrani. Što se pozitivnog uticaja na zdravlje ljudi tiče, naučna istraživanja su potvrdila da je heljda, i te kako, korisna namirnica. Premda obiluje antioksidansima, idealna je za prevenciju srčanih bolesti i u sprečavanju pojave kancerogenih ćelija u organizmu. Jedna je od retkih namirnica koja u sebi sadrži vitamin P, koji smanjuje nivo lošeg holesterola i povišenog šećera u krvi. Kako ne sadrži puno masti, a bogata je vlaknima, koji ubrzavaju varenje hrane i održavaju digestivni trakt zdravim, idelna je u ishrani gojaznih osoba kao dietetska namirnica. Pored svega navedenog, heljda poboljšava raspoloženje, jača kosti, zube i nokte, štiti kožu, sprečava anemiju i preventivno deluje na pojavu astme i drugih bolesti respiratornih organa.

Lekari preporučuju da uobičajene namirnice od testa (hleb, testenina…) zamenimo proizvodima od heljdinog brašna, koje je, u današnje vreme, svima lako dostupno. Pored toga, možemo je konzumirati i u zrnastom obliku u kombinaciji sa mlekom, jogurtom i voćnim sokovima. Kao takva, heljda predstavlja idealan oblik zdrave užine.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.