“FABRIKA ZDRAVLJA” – Akupunktura

Akupunktura predstavlja jednu od grana tradicionalne kineske medicine. Ubadanje tankih igala na odrađene delove tela, prvenstveno, radi eliminisanja ili smanjenja bolova, je praksa koja traje već vekovima. Pored ove, primarne funkcije, akupunktura doprinosi lečenju i prevenciji i nekolicine drugih problema, kada je ljudsko zdravlje u pitanju.

Površinsko ubadanje iglica u određene delove leđa doprinosi smanjenju ili otklanjanju bolova u pomenutom delu tela. Izuzetno je delotvorna i u lečenju dugotrajnih migrena, delotvornija je čak i od konvencionalnih načina lečenja, o čemu svedoče sprovedena naučna istraživanja. U kombinaciji sa propisanim medikamentima, akupunktura je vrlo povoljna metoda za lečenje osteoartritisa. Kada je u pitanju zubobolja ili bolovi izazvani određenim stomatološkim operacijama, akupunktura, praktično, vrlo često preuzima ulogu analgetika. Naučne studije su, nedvosmisleno, pokazale da, čak 10 različitih metoda ove drevne kineske veštine, efikasno otklanjaju osećaj mučnine i druge stomačne tegobe, opuštajući mišiće ove regije. Mnoge svetski poznate ličnosti su eklatantni primeri da akupunktura, uz redovne terapije, može otkloniti i neplodnost, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Naime, tokom akupunkturnog procesa se u mozgu luči znatno veća količina hormona sreće (endorfina), koji utiče na raspoloženje i relaksaciju pojedinca, a što predstavlja važan preduslov u borbi protiv neplodnosti. Pored navedenog, akupunktura pomaže prevazilaženju nesanice, depresije, ublažavanju umora i neželjenih alergijskih reakcija, a pojedincima sa čvršćom voljom i željom, može pomoći i olakšati prestanak pušenja.

I pored činjenice da ima vrlo malo neželjenih efekata, kao i da se isti retko javljaju, ipak bi, o primeni akupunkture, bilo poželjno uzeti u obzir savet ličnog lekara ili licenciranog praktičara. 

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.