ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Košarkaško zlato 1980.

Pre nešto više od 40 godina, muška košarkaška reprezentacija SFR Jugoslavije je osvojila, do sada jedinu, zlatnu medalju na Olimpijskim Igrama. To se dogodilo na Olimpijadi u Moskvi 1980. godine. Našu reprezentaciju su činili: Andro Knego, Dragan Kićanović, Rajko Žižić, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Zoran Slavnić, kapiten Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Duje Krstulović, Dražen Dalipagić i Mirza Delibašić, dok su selektorski tandem predstavljali Ranko Žeravica i Mirko Novosel.

Naši košarkaši su na dominantan način stigli do zlatne medalje. Od osam odigranih utakmica, zabeleženo je isto toliko pobeda. Redom su pobeđivani Senegal, Poljska, Španija, dva puta Italija (od toga jednom u finalu), Kuba, Sovjetski Savez i Brazil. Koliko je naša reprezentacija bila dominantna, svedoči i ukupna koš razlika koja je iznosila + 148 u korist naših reprezentativaca.

Mnogi zlonamerni omalovažavaju ovaj istorijski uspeh naše muške košarkaške reprezentacije. Taj stav podkrepljuju činjenicom da su, zbog tzv. „hladnog rata“, američki sportisti bojkotovali Olimpijske igre u Moskvi, pa samim tim, ni košarkaški tim SAD-a nije učestvovao na olimpijskom turniru. Međutim, kako na Igrama svakako ne bi učestvovali profesionalci iz NBA lige, konkurencija nije bila preterano „okrnjena“, pogotovo ako se uzme u obzir da je u takmičenju učestvovala reprezentacija tadašnjeg SSSR-a, kao domaćin i kao aktuelni prvak Evrope.

U prilog ovoj tvrdnji, svedoče i reči tadašnjeg kapitena i jednog od naših najboljih košarkaša u istoriji, sada pokojnog, Krešimira Ćosića, kojima ćemo i završiti priču o „moskovskoj bajci“: „Turnir je bio  slabiji bez Amerikanaca, ali i jači jer se igralo sa Sovjetima u Moskvi. Ne verujem da bi njih Amerikanci pobedili ovde, ali ni nas.”

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.