ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Nesvakidašnje discipline

S obzirom da su, od davnina, najviše pažnje gledalaca na Olimpijskim Igrama privlačili nesvakidašnji sportovi, red je da, neke od njih, pomenemo i opišemo današnjim ljubiteljima sporta.

Penjanje po užetu je bila vrlo jednostavna sportska disciplina. Takmičari su se peli na uže koristeći samo ruke, a pobednik je bio onaj takmičar koji je prvi stigao do kraja užeta. Ovaj sport je bio prisutan na Olimpijadama 1896, 1904, 1906, 1924 i 1932. godine.

Sva bizarnost pucanja u golubove se sastojala u činjenici da golubovi nisu bili glineni već pravi. Možda je upravo to razlog zašto se ova sportska disciplina pojavila samo na Olimpijskim Igrama 1900. godine.

Istu sudbinu (da bude zastupljena na jednim OI) doživela je i disciplina pod nazivom – plivanje s preponama. Plivači koji su učestvovali u trci, morali su da se penju pa da skaču sa čamaca i, na kraju, da rone ispod niza čamaca poređanih po reci Seni.

Iako više pripada času fizičkog vaspitanja, navlačenje konopca je disciplina koja vuče korene još iz antičke Grčke i stara je više od 2500 godina. Kao redovna, pojavljivala se na modernim Olimpijskim Igrama od 1900. do 1920. godine.

Na dvema Olimpijadama (1906. i 1912. godine) postojala je sportska disciplina – dvoboj pištoljima. Na svu sreću, nije se radilo o dvojci živih takmičara, već su jedan po jedan pucali u obučene lutke sa prikačenim metama na prsima. Pobednik bi bio onaj takmičar, koji bi pogodio i oborio više lutaka.

La Canne (1924. godina) je predstavljala mačevanje sa štapovima za hodanje. U pitanju je francuska borilačka veština, nastala u 19. veku radi samoodbrane.

Mahanje toljagama je “muževna” varijanta ritmičke gimnastike. Radi se o disciplini koja je nalik žongliranju bez puštanja čunjeva.  Takmičari su s toljagama morali izvoditi razne zanimljive figure. To se događalo na Olimpijadi 1936. godine.

Poslednja u nizu neobičnih sportskih disciplina odigrala se na Olimpijskim Igrama u Barseloni 1992. godine. Bio je to hokej na rolerima. Razlika u odnosu na hokej na ledu je ta, što su takmičari umesto klizaljki nosili rolere, a teren je, umesto ledene ploče, bio travnat. Olimpijski pobednik (jedini) je postala reprezentacija Argentine.

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.