ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Olimpijski plamen u Beogradu

Pre nešto više od 84 godine je ustanovljena tradicija nošenja Olimpijskog plamena tzv. „štafetnim trčanjem“. Naime, kada se plamen zapali u Grčkom gradu Olimpiji, isti, u obliku štafete, iz ruke u ruku, preuzimaju istaknuti sportisti i tako ga prenose kroz sve kontinente do konačnog odredišta, odnosno grada domaćina Olimpijskih Igara. To se prvi put dogodilo neposredno pre Olimpijskih Igara u Berlinu 1936. godine. Put baklje od Olimpije do Berlina je trajao od 20. jula do 1. avgusta 1936. godine. Za to vreme ga je nosio 3331 sportista, prešavši sa njim razdaljinu od 3187 kilometara. Na toj „turneji“, Olimpijski plamen je prošao kroz pet evropskih država među kojima se našla i tadašnja Kraljevina Jugoslavija. Plamen se kroz našu zemlju prenosio dva dana, od Dimitrovgrada (tadašnjeg Caribroda) do Subotice. Centralna svečanost dočeka je bila organizovana u Beogradu. Svečana bina, koja je bila postavljena na Terazijama (tadašnjem Prestolonaslednikovom trgu), je bila ispunjena sportistima, prikladno obučenim za tu priliku. Uz odgovarajući govor, Olimpijski plamen je na dalji put ispratio i tadašnji gradonačelnik našeg glavnog grada, Vlada Ilić.

Zanimljivo je istaći da ovo nije bio jedini put da Olimpijski plamen prođe i kroz našu zemlju, bez obzira na to kako se ona zvala u tom trenutku. Grad Beograd je bio jedan od domaćina ove sportske svečanosti ukupno 3 puta. Pored 1936. godine, to se dogodilo još 1972. godine (OI u Minhenu) i 1984. godine (ZOI u Sarajevu).

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.