KARAMARINOV JOŠ ČETIRI GODINE PRVI ČOVEK EVROPSKE ATLETIKE

(23.4.2023) – Na Kongresu Evropske atletike koji se od 21. do 23. aprila 2023. godine održava u Beogradu, odlučeno je da će aktuelni predsednik Dobromir Karamarinov ostati na čelu Evropske atletike i u narednom četvorogodišnjem mandate (2023-2027). Karamarinovljev protivkandidat bio je Čeh Libor Varhanik.

Kongres Evropske atletike koji se od 21. do 23. aprila 2023. godine održava u Beogradu je izborni za pozicije: predsednika, potpredsednika i 13 članova Saveta za četvorogodišnji mandat. Na kongresu učestvuju predstavnici 49 federacija.

Tri izabrana potpredsednika su Čeri Aleksander (GBR), Žan Grasija (FRA) i Karin Grute Movin (SVE).

Odluka da Karamarinov ostane na čelu Evropske atletike nije iznenadila, s obzirom na njegovu uspešnu dosadašnju karijeru i zasluge za razvoj atletike u Evropi. Njegovim reizborom daje kontinuitet u radu i sigurnost u razvoju atletike u Evropi u narednom periodu.
Za 13 mesta u savetu u konkurenciji je bilo 26 kandidata, medju kojima je i direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković. On je u prethodnom mandatu postao prvi član saveta ikada iz Srbije i sada je zadržao je tu poziciju. Pored Brankovića članovi saveta su: Frenk Kareras (GIB), Raul Čapado (ESP), En Farset (NOR), Marton Đulai (HUN), Tija Helebo (BEL), Ana Kirnova (SVK), Jirgen Kessing (GER), Stefan Mei (ITA), Gvanca Mikeladze (GEO), Anti Philakovski (FIN), Erih Teigamagi (EST) i
Aleksandra Vojneska-Zikova (MKD).

Branković je do sada obavljao funkciju kopredsednika ABAF-a, zajedno sa Fatihom Sintimarom. Kongresu Evropske atletike prisustvovao je i predsednik Svetske federacije, Sebastijan Kou.

,,Povelja za zasluge za razvoj evropske atletike” ove godine otišla je u Srbiju u ruke Dragoslava Višnjića, novinara „Sportskog žurnala“.
U pitanju je najviše priznanje koju dodeljuje Evropska atletika za ,,vrhunski i dugogodišnji doprinos razvoju atletike”, kako se navodi u obrazloženju. Od kako je ustanovljena 1995, svega 35 osoba je dobilo ovu prestižnu nagradu, a ove godine je prvi put dobija neko iz Srbije. Kandidati su isključivo bivši članovi Saveta EA i komisija, kao i vrlo istaknute individue koje su doprinele razvoju evropske atletike u oblastima nauke, organizacije, administracije, statistike i novinarstva.

Mada je bilo više nominacija, u 2023. određena su samo dva lauretata – uz novinara „Sportskog žurnala“ još posthumno i Portugalac Manuel Arons de Karvalho. Uz ovu jedinstvenu povelju, Dragoslavu Višnjiću su na svečanosti upriličenoj u okviru Izbornog kongresa Evropske atletike u hotelu „Kraun plaza“, uručene i ,,Srebrna značka”, kao i diploma.

FOTO – SRPSKI ATLETSKI SAVEZ