“MALI ŠAMPIONI – KORONA 1:0” – Dragan Perić – FK BUBAMARA

Kao što svi znamo, pandemija virusa Covid – 19, traje već skoro pune dve godine. U tom periodu, korona se pojavljivala u više „talasa“. Pre pojave vakcina protiv ovog smrtonosnog virusa, prva na udaru i najugroženija populacija su bili najstariji pojedinci (iznad 65 godina starosti), kao i oni sa takozvanim „pridruženim“ bolestima. Nakon obavljene vakcinacije pomenute grupe ljudi, u sledećem „talasu“ „na red je došla“ mlađa populacija (od 30 do 65 godina starosti). Kako je i ona, dobrim delom imunizovana, korona virus je, početkom 2021. godine, počeo da prokužuje još mlađe pripadnike, kako domaće, tako i svetske populacije (osnovce i srednjoškolce). Svedoci smo da, ove jeseni, sve više najmlađih (pa čak i novorođenčadi) oboleva od raznih bolesti izazvanih ovim „opakim“ virusom, koji, po svemu sudeći, „ne bira svoju žrtvu“.

Kroz seriju tekstova koji slede, pokušaćemo (našim sugestijama, ličnim primerima, mišljenjima lekara i medicinskog osoblja, mišljenjima sportskih radnika, statističkim podacima itd.) da utičemo, pre svega, na roditelje dece srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta ali i na samu decu, da, poštovanjem osnovnih državno – propisanih epidemioloških mera, vrate svoje živote u „redovne tokove“. Pod „redovnim tokovima“, pre svega, podrazumevamo REDOVNO BAVLJENJE SPORTOM (rekreativno ili profesionalno) jer se, na taj način, najdelotvornije utiče na pravilan psiho – fizički razvoj mladeži ali se, sa druge strane, osnažuje njihov imuni sistem koji je, kao takav, otporniji na mnogobrojne virusne infekcije koje „vrebaju“ pa, samim tim, i na virus tipa Covid – 19.

Razgovaramo sa gospodinom Draganom Perićem, osnivačem i vlasnikom škole fudbala i dečijeg fudbalskog kluba „BUBAMARA 2010“. Prenosimo Vam njegov stav u vezi aktuelne pandemije virusa Covid – 19, odnosno njegovo mišljenje i iskustva o tome koliko je aktuelna epidemiološka situacija uticala na rad i funkcionisanje njegove organizacije, kao i na koji način se on ali i treneri iz njegove škole fudbala bore da polaznici iste nastave sa, koliko je to moguće, uobičajenim načinom treninga i pripremama za takmičenja koja slede. 

Na koji način i u kom procentu je pandemija korona virusa, koja traje već skoro dve godine, uticala na manji odziv dece i njihovih roditelja, treninzima koje organizuje Vaša škola fudbala?

„ Trenutna Covid situaciju je izuzetno uticala na odziv dece i njihovih roditelja, kada su u pitanju treninzi koje organizujemo. Oko 40% dece ali i njihovih roditelja bude odsutno, kada su u pitanju treninzi.“

 Šta mislite da je uzrok tako lošeg odziva i koje rešenje predlažete?

 „S obzirom da roditelji odvajaju ne mala novčana sredstva za finansiranje bavljenja sportom svoje dece (plaćanje treninga, nabavka opreme…), mišljenja sam da država treba da pomogne finansijski, kako same polaznike odnosno njihove roditelje, tako i nas vlasnike i trenere, koji živimo od ove vrste posla.“

Koja vrsta pomoći države je, najpre, dobrodošla?

„ Kada pominjem pomoć države, pre svega mislim na oslobađanje od plaćanja zakupa sportskih balona i sala. Na taj način bi i mi, kao vlasnici i treneri, smanjili cene samih treninga, što bi predstavljalo veliku olakšicu za roditelje. Siguran sam da bi se time odziv dece vratio na nivo pre pandemije, možda čak i povećao. To je put da nam sledeće generacije budu i fizički i mentalno zdravije. Samim tim ćemo, u budućnosti, napredovati i kao društvo u celini.“  

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.