“MALI ŠAMPIONI – KORONA 1:0” – Nenad Stojanović – bivši golgeter Crvene zvezde

Kao što svi znamo, pandemija virusa Covid – 19, traje već skoro pune dve godine. U tom periodu, korona se pojavljivala u više „talasa“. Pre pojave vakcina protiv ovog smrtonosnog virusa, prva na udaru i najugroženija populacija su bili najstariji pojedinci (iznad 65 godina starosti), kao i oni sa takozvanim „pridruženim“ bolestima. Nakon obavljene vakcinacije pomenute grupe ljudi, u sledećem „talasu“ „na red je došla“ mlađa populacija (od 30 do 65 godina starosti). Kako je i ona, dobrim delom imunizovana, korona virus je, početkom 2021. godine, počeo da prokužuje još mlađe pripadnike, kako domaće, tako i svetske populacije (osnovce i srednjoškolce). Svedoci smo da, ove jeseni, sve više najmlađih (pa čak i novorođenčadi) oboleva od raznih bolesti izazvanih ovim „opakim“ virusom, koji, po svemu sudeći, „ne bira svoju žrtvu“.

Kroz seriju tekstova koji slede, pokušaćemo (našim sugestijama, ličnim primerima, mišljenjima lekara i medicinskog osoblja, mišljenjima sportskih radnika, statističkim podacima itd.) da utičemo, pre svega, na roditelje dece srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta ali i na samu decu, da, poštovanjem osnovnih državno – propisanih epidemioloških mera, vrate svoje živote u „redovne tokove“. Pod „redovnim tokovima“, pre svega, podrazumevamo REDOVNO BAVLJENJE SPORTOM (rekreativno ili profesionalno) jer se, na taj način, najdelotvornije utiče na pravilan psiho – fizički razvoj mladeži ali se, sa druge strane, osnažuje njihov imuni sistem koji je, kao takav, otporniji na mnogobrojne virusne infekcije koje „vrebaju“ pa, samim tim, i na virus tipa Covid – 19.

Razgovaramo sa Nenadom Stojanovićem, bivšim gogeterom Crvene zvezde i aktuelnim trenerom u dečijoj školi fudbala i fudbalskom klubu „FK BUBAMARA 2010“. On nam iznosi svoje mišljenje o štetnom uticaju korona virusa, kada je bavljenje dece sportom (u ovom slučaju fudbalom) u pitanju, ali i objašnjava kako se on lično i njegova škola fudbala snalaze u trenutnoj situaciji i na koje sve načine se „dovijaju“ da mlade vrate sportu, kao preduslov za njihov pravilan psiho – fizički rast i razvoj.

Uticaj računara, tableta i mobilnih telefona na razvoj mladih generacija?

„Trenutna epidemiološka situacija, koja dosta dugo traje, je uticala na prekomernu upotrebu pomenutih tehničkih uređaja kod mladih naraštaja. Tableti, mobilni telefoni i ostali uređaji imaju i svoje pozitivne strane, ako se upotrebljavaju na pravi način i u razumnoj meri. Bez obzira što ja, u svom odrastanju i tokom detinjstva, nisam mogao da budem u kontaktu sa takvom vrstom tehnologije ipak ne odbacujem, apriori, njenu važnost. Međutim, u poslednje vreme, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, velika većina dece je počela da zloupotrebljava tehnološke novitete. Kako im je korona virus ograničio kretanje, oni gro svog vremena provode za kompjuterima, tabletima i mobilnim telefonima „surfujući“ na društvenim mrežama ili igrajući igrice. Time ozbiljno narušavaju, pre svega, svoje fizičko zdravlje.“

Šta nam „poručuju“ statistički podaci?

„Statistike nam govore da je svako drugo dete u našoj zemlji gojazno ili ima, manji ili veći, fizički deformitet, što je posledica malo pre navedenog. Roditelji u tome imaju veliki uticaj jer im je najlakše da decu posle škole i završenih školskih obaveza „pošalju“ u sobu za kompjuter ili mobilni telefon umesto da im sugerišu da većinu slobodnog vremena provode napolju, na čistom vazduhu, u interakciji sa svojim vršnjacima. Moj sin igra fudbal, ćerka mi igra odbojku i ja, na svom primeru i na primeru svoje dece, želim da apelujem na druge roditelje da se povedu mojim primerom.“

Kako se „borite“ da decu vratite na sportski teren?

„Prvo, pridržavamo se svih epidemioloških mera propisanih od strane države. Drugo, radimo u više menjih zasebnih grupa. I treće i najvažnije, svakodnevno edukujemo decu o vežnosti bavljenja sportom i provođenja što više vremena na otvorenom prostoru i čistom vazduhu, trudeći se da im objasnimo koliko je to važno za njihov pravilan psihički i fizički razvoj ali i za jačanje imuniteta, čime će se mnogo lakše odbraniti i od „napada“ korona virusa.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.