“MALI ŠAMPIONI – KORONA 1:0” – Važnost sudija

Kao što svi znamo, pandemija virusa Covid – 19, traje već skoro pune dve godine. U tom periodu, korona se pojavljivala u više „talasa“. Pre pojave vakcina protiv ovog smrtonosnog virusa, prva na udaru i najugroženija populacija su bili najstariji pojedinci (iznad 65 godina starosti), kao i oni sa takozvanim „pridruženim“ bolestima. Nakon obavljene vakcinacije pomenute grupe ljudi, u sledećem „talasu“ „na red je došla“ mlađa populacija (od 30 do 65 godina starosti). Kako je i ona, dobrim delom imunizovana, korona virus je, početkom 2021. godine, počeo da prokužuje još mlađe pripadnike, kako domaće, tako i svetske populacije (osnovce i srednjoškolce). Svedoci smo da, ove jeseni, sve više najmlađih (pa čak i novorođenčadi) oboleva od raznih bolesti izazvanih ovim „opakim“ virusom, koji, po svemu sudeći, „ne bira svoju žrtvu“.

Kroz seriju tekstova koji slede, pokušaćemo (našim sugestijama, ličnim primerima, mišljenjima lekara i medicinskog osoblja, mišljenjima sportskih radnika, statističkim podacima itd.) da utičemo, pre svega, na roditelje dece srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta ali i na samu decu, da, poštovanjem osnovnih državno – propisanih epidemioloških mera, vrate svoje živote u „redovne tokove“. Pod „redovnim tokovima“, pre svega, podrazumevamo REDOVNO BAVLJENJE SPORTOM (rekreativno ili profesionalno) jer se, na taj način, najdelotvornije utiče na pravilan psiho – fizički razvoj mladeži ali se, sa druge strane, osnažuje njihov imuni sistem koji je, kao takav, otporniji na mnogobrojne virusne infekcije koje „vrebaju“ pa, samim tim, i na virus tipa Covid – 19.

Ni jedan sportski događaj se ne može, u novije vreme, zamisliti bez sudija. Njihova važnost je od izuzetnog značaj, kako bi se sportski događaj odigrao na pravi način, a to znači fer i korektno. Kada su sportisti omladina i deca, odgovornost i važnost sudijske uloge višestruko raste. Naime, pored zadatka da realno odsude i ne utiču na rezultat nekog sportskog događaja u kome učestvuju profesionalni sportisti, “sudije za decu” imaju zadatak, koliko je to u njihovom domenu,  da “mališane” “izgrade” i u “kompletne” ličnosti koji će, u budućnosti, biti i sportisti ali i ljudi “za primer” i poštovanje. Upravo zato i postji propisan “etički kodeks sportskih sudija”, čije Vam najznačajnije delove “donosimo” u daljem tekstu:

1. Sudija na sportskom takmičenju ne sme imati nikakve druge interese i ciljeve osim nepristrasnog i fer suđenja

2. Mora imati profesionalni, dostojanstven i učtiv odnos sa drugim sudijama

3. Ne sme biti podmitljiv (mora izbegavati eventualno ponuđene poklone, usluge, specijalne tretmane, privilegije, zaposlenje i tako dalje)

4. Ne sme “gajiti” lične odnose ni sa jednim klubom, funkcionerom, trenerom ili igračem u okviru sporta kojim se bavi, kako ne bi bio kompromitovan

5. Mora biti autoritativan

6. Mora se kontinuirano usavršavati kako bi, na što bolji način, poštovao pravila i propise sporta u kome “deli pravdu”

7. Pravila i propise mora uskladiti sa uzrastom i veštinama mladih sportista

8. Treba da bodri i pohvaljuje mlade sportiste

9. Mora da osudi svaku vrstu nesportskog ponašanja

10. Treba da bude glavni promoter svih učesnika (takmičara) koji su akteri sportskog događaja

11. Da u svakoj prilici naglašava “duh igre”, nasuprot greškama, koje mladi sportisti često prave

12. Da mu u fokusu suđenja bude razvoj mladih sportista, a ne rezultat, po svaku cenu

13. Da sudi tako da, mladi sportisti, budu zaštićeni od fizičkih povreda, vređanja i diskriminacija na bilo kojoj osnovi (pol, kultura, verska, rasna i nacionalna pripadnost)…

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.