MEMORIJAL VUJIN-SALAPURA PREDAO PEHAR TOMIĆU

Uz učešće čak pedeset takmičara iz naše zemlje i Češke Republike, u Zrenjaninu je održan 2. Memorijalni bokserski turnir “Zvonimir Zvonko Vujin”, posvećen bokserskom i sportskom velikanu. Nakon prošlogodišnje premijere i revijalnog karaktera, turnir je ove godine organizovan i kao redovno kolo Bokserske lige Srbije, te je imao i takmičarsku težinu. Borbe su održane u kategorijama kadeta, omladinaca, juniora i seniora, uz dva revijalna meča. Publika u zrenjaninskoj hali sportova “Zvonimir Zvonko Vujin” imala je tako priliku da vidi 25 mečeva i pozdravi gostujuće, ali i bodri domaće takmičare, iz dva kluba – “Banata” i “Petrovgrada”.  Upravo je perspektivni bokser “Banata” Dario Tomić, odlukom stručnog žirija, proglašen za najboljeg učesnika Memorijala, a pehar mu je dodelio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Nagrađeni su i najborbeniji par u muškoj i ženskoj konkurenciji – u muškoj Bojan Danilović (BK “Crvena Zvezda”) i Strahinja Mošorinski (BK “Petrovgrad”), kojima su pehare dodelili supruga Zvonka Vujina Klara Vujin i legendarni bokserski sudija Sreten Jabučanin, a u ženskoj konkurenciji Nada Krivačević (BK “Vitez”) i Anđelija Kovčić (BK “Crvena Zvezda”), kojima su priznanja dodelili generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić i sportski direktor Bokserskog saveza Srbije Mane Marčeta. Na Memorijalu je proglašen i najbolji mladi bokser, Tarik Rašljanin (BK “Novi Pazar”), kom je priznanje uručio generalni sekretar Saveza za školski sport Vojvodine Jovan Lekić. Zahvalnicu za promociju bokserskog sporta u Banatu, potpredsednik Bokserskog saveza Srbije Slobodan Đurić uručio je Vukosavi Đapić.  Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je borbama, zajedno sa predstavnicima Bokserskog saveza Srbije i članovima porodice Zvonka Vujina. Rekao je da, nakon održavanja drugog Memorijala, ova manifestacija prerasta u tradiciju, stecište najboljih boksera iz Srbije i regiona, ali i da pokazuje da i zrenjaninski boks ima budućnost.

– A kada govorimo o prošlosti tog sporta, nezaboravno je ime Zvonka Vujina, po kom su nazvani i ova sportska hala i memorijal, i drago nam je što na ovakav način možemo da čuvamo uspomenu na naše legende, da ovo bude neka mala zahvalnost za ono što su učinili da Zrenjanin proslave širom sveta. Upućujem zahvalnost organizatorima, Bokserskom savezu Srbije, bokserskim klubovima “Banat” i “Petrovgrad”, naravno i Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu AP Vojvodine, našoj Javnoj ustanovi “Sportski objekti”, Sportskom savezu grada Zrenjanina, Savezu za školski sport i Savezu pedagoga fizičke kulture, koji su pružili maksimalnu podršku realizaciji ovog takmičenja – istakao je gradonačelnik Salapura. Najbolji bokser turnira, Dario Tomić, koji se priprema za odlazak na Svetsko omladinsko prvenstvo u Španiji, u drugoj polovini novembra, rekao je da je njegov meč protiv reprezentativca Češke Vacila bio težak i da mu je drago što ga je žiri proglasio za najboljeg učesnika Memorijala “Zvonimir Zvonko Vujin”.Zrenjaninac Dario Tomić, je zablistao na Memorijalu Zvonimir Zvonko Vujin. “Presrećan sam jer sam bio deo spektakla u mom gradu. A uz to pobedio sam rivala iz Češke. Nema ko ne zna ko je bio Zvonko Vujin, stariji su uživali uz njegove mečeve a mi mlađI gledajući slike i čitajući o njegovim uspesima. Hvala Banaćanima koji su me bodrili i gradonačelniku Salapuri koji je gledao mečeve i uručio mi pehar” – istakao je Tomić.
Zvonimir Zvonko Vujin rođen je 28. juna 1943, godine u Zrenjaninu. Bio je član bokserskog kluba “Banat” i 57 puta državni reprezentativac Jugoslavije. Bio je četvorostruki prvak Jugoslavije, prvak Balkana i Mediterana i vicešampion Evrope. Osvojio je dve bronzane olimpijske medalje, u Meksiku 1968. godine, u lakoj kategoriji i u Minhenu 1972. godine, u poluvelter kategoriji. Osvajač je i nekada prestižnih jugoslovenskih bokserskih priznanja – „Zlatne rukavice“ (1965.) i „Oskara“ (1971). Preminuo je 2019. godine u Zrenjaninu. 

IZVOR I FOTO: BSS