MIKEC NAJBOLJI U PERUU, OSVOJIO DEVETO ZLATO U SVETSKOM KUPU

(13.4.2023) – Evropski šampion i olimpijski viceprvak vazdušnim pištoljem Damir Mikec dodao je novo najsjajnije odličje u svoju bogatu kolekciju medalja.

Mikec je prvog dana Svetskog kupa u Limi (Peru), osvojio zlato vazdušnim pištoljem. To je Mikecova deveta zlatna, a ukupno 22.medalja u karijeri na Svetskim kupovima (računajući sve discipline). Pored toga ima tri zlata i jednu bronzu sa finala SK.

U današnjim kvalifikacijama vazdušnim pištoljem za muškarce, kojima je otvoren turnir u Peruu, Mikec je zauzeo treće mesto. Ispred njega bili su Turčin Ismail Keleš i Letonac Lauris Strautmanis.

Damirov start u finalu je bio fantastičan. U prvoj seriji od pet hitaca nizao je precizne pogotke. Pred drugu seriju imao pola kruga prednosti and Kinezom Bovenom Žangom. Evropski šampion je nastavio u istom stilu, pa je posle deset hitaca imao čak dva kruga više od drugoplasiranog, a to je u tom trenutku bio Nikolaus Mourer (SAD).

Međutim, Kinez i Amerikanac su uspeli da sustignu i povremeno prestižu našeg strelca. Pred poslednju petu seriju od pet metaka, Mourer je bio prvi, sa minimalnim 0,1 krugom prednosti ispred Mikeca. Ista razlika delila je našeg strelca i Žanga. Svi su bili u konkurenciji za plasman u meč za zlato.

Mourer je u završnici ispao iz ritma, nanizao nekoliko lošijih hitaca, pao na četvrtu poziciju. Mikec se vratio na čelnu poziciju i ušao u meč za zlato za Žangom, Srbin i Kinez su praktično bili izjednačeni. Mikec je sa 25 hitaca skupio je 249,5, a Žang 249,4 krugova. Bronza je otišla u ruke Turčina Ismaila Keleša.

Naš reprezentativac je odlično počeo meč za zlato. Bio je precizniji od Kineza u prve četiri serije i poveo sa 8:0. Međutim, Žang je potom ušao u odličan ritam i izjednačio 10:10. Obojica strelaca su gađali na visokom niovu i malo grešili, u većini serija nijanse su odlučivale o tome kome će pripasti poen. Posle izjednačenja, Mikec je bio precizniji u tri serije za trijumf of 16:0 i nastavak zlatnog niza.

Sem Damira, danas je trebalo da se takmiči i Zorana Arunović. Međutim, naša olimpijka je dan uoči takmičenja osećala loše. Dobila je povišenu temperaturu, ispostavilo se od trovanja hranom. Posle pregleda u bolnici, vratila se u hotel. Danas se, uz propisanu terapiju, oporavlja. Stanje joj se popravlja, ali još je neizvesno da li će biti spremna za sutrašnje nadmetanje u miks paru sa Mikecom.

Za takmičenje miks parova puškom prijavljeni su timovi Andrea Arsović/Milutin Stefanović i Teodora Vukojević/Lazar Kovačević.

IZVOR/FOTO: STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE