MINISTAR ZORAN GAJIĆ UGOSTIO MINISTARKU SPOLJNIH POSLOVA GABONSKE REPUBLIKE

(18.4.2023) – Srbija i srpski sport nastavljaju da šire saradnju i razmenu znanja i stručnosti u ovoj oblasti ljudskog društva koja je sastavni deo svake zemlje širom meridijana. Sport oplemenjuje, sport povezuje, sport ruši barijere, sport je biser civilizacije i njegov sjaj je večan.

U duhu zajedništva i istih postulata koje sport nosi sa sobom u celom svetu protekao je bilateralni sastanak ministra sporta u Vladi Republike Srbije Zorana Gajića i ministarke spoljnih poslova Gabonske Republike Jolande Nijonde. Susret ministara održan je u Palati Srbija uz prisustvo najviših delegacija iz resornih ministarstava obe zemlje.

Kao i kod većine afričkih zemalja, fudbal je posebno popularan sport u Gabonu, iako se uglavnom igra u primorskom regionu, jer je većina teritorije prekrivena gustim šumama. Fudbalska reprezentacija Gabona, poznata kao Panteri, pet puta se kvalifikovala za Kup Afričkih nacija. Osim fudbala, popularni su i rukomet, košarka, odbojka, kao i borilački sportovi (karate, džudo, taekvondo, boks). Trenutno u Srbiji takmiči se fudbalski reprezentativac Gabona Gelor Kanga koji je član FK Crvena Zvezda.

Tokom sastanka ministra Gajića i ministarke Nijonde bilo je i reči o potpisivanju Memoranduma o razumevanju u oblasti sporta.

„Inicijativa srpske strane iz novembra 2022. godine,  Nacrt  memoranduma o razumevanju u oblasti sporta između Ministarstva sporta Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta Gabonske Republike prosleđen je zvaničnim putem.  U martu 2023. godine kroz OT Ambasade Srbije u Luandi smo obavešteni da je Ministarstvo omladine i sporta Gabonske Republike spremno da zaključi Memorandum. Bilateralni sastanak sa ministarkom Jolandom bio je i prilika da uputim poziv ministru omladine i sporta Gabona Franku Nguemi da poseti Srbiju tokom Svetskog prvenstva u rvanju koje će u septembru 2023. biti održano u Beogradu i da tom prilikom pristupimo potpisivanju tog Memoranduma. Izazili su određeni interes u nekim vidovima sporta gde bi mi njima mogli da pomognemo što se tiče trenerskog kadra, kao i upućivanje njihovih timova na sparing sa našim ekipama. Srbija u poslednjih deset godina puno ulaže u sport zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću koji je veliki ljubitelj sporta i koji je prepoznao sport kao jednu od izuetno važnih grana društva i društvenog bitisanja kako lokalno tako i u odnosima sa drugim država sveta. Verujem da ćemo imati plodonosnu saradnju, da neće biti samo potpis na papiru, posle kojeg nema nikakvih aktivnosti. Radujem se susretu sa ministrom Frankom i daljoj saradnji“ – rekao je ministar Gajić.

Bilateralnom sastanku ministra sporta Republike Srbije Zorana Gajića i delegacije Gabonske Republike na čijem čelu je bila ministarka spoljnih poslova Jolanda Nijonda prisustvovali su i državni sekretar Marko Kešelj, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Uroš Pribićević, posebni savetnik Dejan Bojović i šef kabineta Jovan Knežević.

IZVOR/FOTO: MINISTARSTVO SPORTA