MLADE NADE ŽENSKOG RUKOMETA, UZORI SU NAM SADA SAIGRAČICE

(3.4.2023) – Srpske rukometašice u naredne dve nedelje očekuju najbitniji susreti u 2023. godini – baraž za odlazak na Svetsko prvenstvo protiv selekcije Turske.

Ovim utakmicama, završava se i proces smene generacija i podmlađivanja reprezentacije koji je započet na Svetskom prvenstvu u Španiji 2021. godine opraštanjem od nacionalnog dresa Jelene LavkoJovane StoiljkovićKristine GraovacKristine Liščević i Tamare Radojević.

Grupa talentovanih mladih rukometašica koje pretežno igraju u domaćem prvenstvu, već neko vreme kuca na vrata seniorske ekipe i do nje svoj put gradi kroz reprezentativne mlađe kategorije i razvojnu reprezentaciju.

Najhrabrija među najmlađima, levo krilo Zoe Petrović započinje ovaj razgovor:

”Svakoj od nas je poziv velika čast i zadovoljstvo. Tu smo da damo svoj maksimum, da treniramo i iznad svojih mogućnosti da bismo pokazale da nam je mesto ovde. Ne razlikujemo treninge razvojne ekipe i najbolje selekcije i podjednako posvećeno pristupamo svim treninzima.”

Una Obrenović, perspektivni srednji bek dodaje da se jedino vrednim radom može izboriti za minutažu, dok je u slučaju odlučujućeg poteza njena saigračica Aleksandra Vasić jasna.

”Da mi se ukaže prilika da u poslednjem napadu moj potez može da odluči utakmicu, pokušala bih da pronađem prostor da loptu ”spustim” na pivota.”

S obzirom da se čak dva srednja beka opraštaju u ovoj EHF nedelji nacionalnih timova, Kristina Liščević i Tamara Radojević, ne čudi što je najveći broj mladih devojaka pozvan baš sa ove pozicije, međutim, Milica Ignjatović, devojka rođena 2005. godine naglašava da je zapravo na ovoj poziviji i najveća konkurencija.

Jelena Knežević, rukometašica Naise, ističe da je ostvarila san time što će imati priliku da zaigra pored Jovane Stoiljković.

”Svaka od nas je sanjala kao mala da dođe do ovog nivoa i da zaigra sa nekom od tih devojaka. Fenomenalan je osećaj što su ti sada saigračice, rukometašice koje su ti bile uzori. To je veliki uspeh za nas. Posebna mi je čast što sam u isto vreme deo tima kada i Jovana Stoiljković. Ona je legenda mog kluba i na nju se ugledam od kada sam počela da se bavim rukometom.”

Dunja Tabak je kroz Evropsko prvenstvo u Sloveniji iskusila kako je biti deo najbolje selekcije i sa osmehom se priseća kako je prihvaćena kada je prvi put došla. 

”Od prvog dana sam prihvaćena kao da me znaju godinama. Koristim svaku priliku da učim od njih, da provodim vreme sa njima, da obraćam pažnju na neke finese na terenu koje možda još uvek nisam naučila, da se bolje gradim u duelima. Samo pevanje himne i način na koji se nosi reprezentativni dres se takođe može naučiti od devojaka koje igraju zajedno u selekciji Srbije više od 10-15 godina.”

IZVOR/FOTO: RUKOMETNI SAVEZ SRBIJE