MLADI SRPSKI ATLETIČARI OBORILI ČETIRI DRŽAVNA REKORDA

(10.7.2023) – Prethodnog vikenda održano je Prvenstvo Srbije za mladje juniore i juniorke kao i Prvenstvo Srbije u višebojima za seniore/ke. Takmičenje se održalo na atletskom stadionu u Novom Pazaru, a učestvovalo je preko 250 atletičara iz 40 klubova.

Oborena su dva državna rekorda, jedan najbolji rezultat i jedan izjednačen državni rekord.

Zaria Kaličan (TJB) pobedila je i postavila novi najbolji rezultat za pionirke u troskoku skočivši 12.34 m, što je skoro metar više od njenog ličnog rekorda. Samo dan kasnije, Zaria je postala državna šampionka i u skoku uvis preskočivši 176 cm i osvojila srebrnu medalju u skoku udalj novim ličnim rekordom 5.61 m. Ovo čudo od deteta je tek u pionirskim danima, a već ostvaruje neverovatne rezultate i pomera granice kraljice sportova.

Pored Zarije Kaličan, na Prvenstvu Srbije u atletici za mlade juniore/ke bilo je još mnogo talentovanih atletičara koji su ostvarili značajne uspehe. Među njima se istakla Mejra Mehmedović iz kluba NOP, koja je osvojila zlatnu medalju u trci na 2000 m stipl i postavila novi nacionalni rekord za mladje juniorke sa vremenom od 6:38,70. Njen impresivan rezultat svedoči o njenom izuzetnom talentu i predstavlja veliku nadu za budućnost srpske atletike.

Drugi dan takmičenja doneo je još jedan spektakularan trenutak kada je Mina Amidžić iz kluba CZB oborila državni rekord u bacanju kladiva. Njen sjajan hitac od 59.00 m nije samo osigurao zlatnu medalju, već je i postavio novi standard za sve buduće atletičarke u toj disciplini. Mina je demonstrirala izvanrednu snagu i tehniku, što je rezultiralo impresivnim dostignućem na nacionalnom nivou.

Pored pojedinačnih uspeha, ekipa Atletskog kluba Mladost Zemun iznenadila je sve prisutne izjednačivši državni rekord za mladje juniorke u štafeti na 100+200+300+400 m. Njihova koordinacija i brzina omogućili su im da izjednačne državni rekord za mladje juniorke.

Još jedno atletsko takmičenje pokazalo je da srpski atletičari i atletičarke imaju neosporni talenat i potencijal za postizanje izvanrednih rezultata. Sve rezultate možete naći na sledećem linku – https://serbia.opentrack.run/sr-latn/x/2023/SRB/23ps-u18/ .

Sava osiguranje kao zvanično osiguranje Srpskog atletskog saveza pruža podršku i sigurnost sportistima u njihovim sportskim podvizima, omogućavajući im da se fokusiraju na ostvarivanje svojih ciljeva i sanjaju još veće uspehe u budućnosti.

U narednom periodu naše atletičare očekuje nekoliko medjunarodnih takmičenja: Prvenstvo Evrope za mladje seniore/ke (13. – 16.07.), Prvenstvo Balkana za seniore/ke koje će se održati u Kraljevu (22. – 23.07.), EYOF za mladje juniore/ke (23. – 29.07.). Dok je sam kraj jula rezervisan za seniorsko državno prvenstvo koje će se održati u Kraljevu 29. i 30. jula.

IZVOR/FOTO: SRPSKI ATLETSKI SAVEZ