MOĆNA ZVEZDA POBEDOM OTVORILA NOVU SEZONU EVROLIGE

(5.10.2023) – Crvena zvezda Meridianbet je započela evoligašku odiseju u skladu sa očekivanjama i ambicijama – razbila je Asvel na povratku u punu Arenu – 94:73!

Kada u prvom poluvremenu ubacite 12 trojki, onda vam se pobeda crta sama od sebe. Skoro da nije bilo neraspoloženog igrača u taboru kluba sa Malog Kalemegdana. Jedan igrač je inspirisao drugog, pa je sasvim logično bilo što su crveno-beli na momente delovali magično.

Šabaz Nejpir i Rokas Gedraitis su odmah potvrdili epitet velikih pojačanja, a ogromnu pomoć su imali u vidu mladog Marka Simonovića, koji je igrao kao da ovakvih utakmica ima na stotine, a ne da po prvi put nastupa u Evroligi.

Jeste Asvel stigao u lošoj formi i sa epitetom autsajdera, ali najteže je pobediti utakmice koje su unapred dobijene. Znao je vrlo dobro to Ivanvoić i na parket je poslao naoštrenu petorku koja je odmah postavila autoritet na parketu i najavila odličnu utakmicu Crvene zvezde Meridianbet.

Na talasu navijača, streljački vod Crvene zvezde Meridianbet je krenuo da puca iz svih oružja – trojka za trojkom su se smenjivale, a Arena je ključala.

Lazić je najavio šutersku rapsodiju na početku prve četvrtine, Simonović je bio posebno nadanhut, ubacio je dve, a Šabaz Nejpir i Rokas Gedraitis po jednu. Ništa drugo nije ostalo Ti Džej Parkeru, te je morao da reaguje tajm-autom pri rezultatu 17:7.

Uzalud, crveno-beli nisu imali nameru da stanu, nastavio mladi Simonović da blista i vrlo brzo sakupio deset poena, dok je Rokas ponovo ubacio trojku. Pokušavao je Asvel da odgovori preko Lovernja i Lea, ali odbrana Ivanovićevog tima je takođe bila na visokom nivou.

Nastavak je doneo slabiji tempo, osetio se nedostatak Nejpira i oštrica je otupela. Na drugoj strani, Asvel nije blistao. De Kolo je jedini poentirao do prvog tajm-auta koji je zatražio Duško Ivanović.

A onda – prva trojka Miloša Teodosića u dresu kluba sa Malog Kalemegdana. Okidač za novi crveno-beli talas u režiji Nedovića, Nejpira i Gedraitisa. Semafor se smenjivao, a Zvezda je stigla do 42:27 na polovini druge deonice.

Snajper Rokasa Gedraitisa je nastavio da ne promašuje – dva hica pravo u metu za eksploziju najveće srpske dvorane. Šabaz je pratio, pa je čudesno prvo poluvreme završeno sa 12 trojki Crvene zvezde Meridianbet.

Nastavak jeste doneo nešto bolju igru Asvela, ali ni približno da ugrozi crveno-bele. Kapiten je ubacio drugu trojku, a mladi Marko Simonović pokazao da prvo poluvreme nije bilo slučajnost. Trojka i NBA zakucavanje kao potvrda sjajne partije reprezentativca Crne Gore.

Umela je Zvezdaprošle sezone da podbaci u trećoj četvrtini, ali ovogodišnja očigledno nije takva. Vrlo racionalno i smireno održavala je prednost i protivnika ostavila bez šanse da pokuša da razmišlja o bilo kakvom preokretu.

Poslednja deonica je bila samo tačka na i – Ivanović nije ništa prepuštao slučaju, pa je održao borbenu gotovost Zvezdinog voda koji je mirno završio posao i potpisao prvu pobedu Crvene zvezde Meridianbet u novoj sezoni Evrolige.

Teško se opredeliti ko je zaslužio epitet najboljeg pojedinca, jer je Zvezdapre svega odlično delovala kao tim, ali svakako da je prvi među jednakima Šabaz Nejpir sa 21 poenom. Ništa manje vredan pažnje je bio Gedraitis sa 17, dok su Simonović i Nedović ubacili po 14 poena.

Kod Asvela su se istakli Žofri Lovernj sa 18 poena, po 13 su dodali Nando de Kolo, Majk Skot i Timoti Luvavu, svi ostali su bili jednocifreni.

FOTO – SCREENSHOT