NAIVNOST I POLITIČKI GAF GA KOŠTALI POSLA

(11.10.2023) – Srpski futsal trener Vladimir Jovanović proslavio se ovih dana na društvenim mrežama i odmah ostao bez posla. On je na Fejsbuku čestitao rođendan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

-Živeo dugo imenjače, Srbi i Rusi su braća zauvek – rečenica je zbog koje je trener estonskog šampiona Vimsija odmah najuren iz ove novokomponovane zemlje Evropske unije, sa obrazloženjem – neprimereno ponašanje na društvenim mrežama.

Teorijski – Jovanović ima pravo na svoje mišljenje. Praktično – pokazivati javno simpatije prema ruskom predsedniku u sred Estonije, u zemlji koja se trudi da izdejstvuje sankcije prema Srbiji zbog stava u ratu u Ukrajini je u najmanju ruku – neozbiljno. Na stranu što u demokratskoj Evropskoj uniji sopstveni stav koji se kosi sa opšteprihvaćenim frazama je nepoželjan i opasan. Zapadna cancel kultura gazi one koji izlaze iz šablona, otrilike kao Komunističke partije u SFRJ ili bivšem istočnom bloku.

U međuvremenu, u intervjuu za ruski portal  “Sport 24” Jovanović je ispričao svoju stranu priče.

-Zvao me je predsednik kluba i posavetovao da obrišem objavu – u suprotnom će biti loše za mene i za klub. Izbrisao sam objavu – ne zato što sam hteo, već da klub ne bi imao problema. Shvatio sam da mi je posao potreban. Odnos u klubu je bio idealan, radio sam skoro godinu dana i svi su bili srećni. Nemam ni jednu lošu reč da kažem o klubu, predsedniku ili igračima. Ipak u tih 20 minuta nakon moje objave sve se promenilo oko mene. Postao sam nepoželjan u Estoniji i morao sam da odem. To nije u redu – rekao je on i dodao:

Još uvek ne mogu da verujem. Otpušten sam 20 minuta nakon čestitke rođendana Putinu, nisam pozivao niti na nasilje niti podržavao terorizam. Imam 47 godina, odrastao sam čovek, imam stavove koji su konzervativiniji od onih koje ima većina Evropljana. Ali zar ne mogu da čestitam rođendan tebi ili celoj planeti? To su ljudska prava, ako ih nemam gde je onda demokratija?! Rekao sam da su Srbi i Rusi zauvek braća. Estonskim vlastima je to delovalo kao nepoštovanje, ne mogu da objasnim njihovu reakciju.

Jovanović ističe i da ne bi imao ništa protiv da vodi klub iz Rusije.

-Mogao bih da radim tamo, da. Ja sam profesionalac i ne plašim se da preuzmem odgovornost. Moj ruski postaje sve bolji i bolji, sada znam možda oko 40% jezika, plus dobro govorim engleski. Ipak, iz poštovanja prema zemlji, ako budem na čelu nekog kluba u Rusiji, pokušaću da govorim samo njihovim jezikom.

IZVOR – MERIDIAN SPORT
FOTO – SCREENSHOT

Srpski trener koji je zbog rođendanske čestitke Putinu ostao bez posla: Biće mi drago ako mi neko iz Rusije pomogne