NIJE PROBLEM DEBAKL, PROBLEM JE BUDUĆNOST!

(12.10.2013) – Mlada fudbalska selekcija Srbije deklasirana je u Notingemu protiv Engleske, rezultatom 9:1 (3:1), u meču drugog kola kvalfikacija za Evropsko prvenstvo 2024. Poraz je više nego ubedljiv i zaslužen, dešavao se i dešavaće se i boljim reprezentacijama od nas, i u važnijim takmičenjima i fazama, i to je u celoj ovoj priči najmanji problem. Ono što svakako treba da brine je činjenica da su mladi igrači Engleske, inače aktuelni prvaci Evrope, neuporedivo kvalitetniji u svim segmentima fudbalske igre. Jednosatvno rečeno- mnogo bolji! I to je ono što treba da brine, jer ovi momci bi trebalo da budu budućnost našeg fudbala, igrači koji bi u najskorije vreme trebalo da zamene vedete A reprezentacije. Na terenu Siti graund stadiona nije baš delovalo da nas čeka svetla budućnost…

Početak nije slutio ovako tužan i težak kraj. Naprotiv. Imala je Engleska inicijativu s početka, ali je u 27. minutu Srbija povela. Odličan pas Aljoše Vasića na pravi način koristi najbolji naš igrač, Vladimir Lučić, koji trese mrežu Džejmsa Traforda. Domaći poravnavaju već u 38. minutu, kada kod jednog ispucavanja greši golman Ilić, dodaje loptu u noge Filodženu, koji neumoljivo koristi ovaj poklon.

Greške se dešavaju, ništa čudno i strašno. Mnogo je gore ono što je usledilo. Englezi su se dva puta prilično lako šetali kroz odbranu našeg tima, koristili drugu, pa čak i treću odbijenu loptu i postigli dva brza gola, u 42. i 49. minutu prvog dela igre. Golovima Lijama Delapa i Harvija Eliota domaći su na odmor otišli s lepom prednošću od 3:1.

Umesto očekivanog buđenja naših momaka, usledila je nova rapsodija domaćih. Napadač Čelsija, Noni Madueke, pogađa u 53. i 59. minutu za 5.1, a debakl je najavio svojim drugim golom Filodžen, za nedostižnih 6:1.

U finišu utakmice naši igrači pokazali su i mentalnu slabost, potpuno su psihički pali i jednostvno se predali, za istorijski poraz u svim kategorijama našeg reprezentativnog fudbala. Prvo je Subotić pogodio sopstvenu mrežu u 87. minutu, dva minuta kasnije na 8:1 povisio je Rou, a konačnih 9:1 postavlja Eliot, svojim drugim golom na utakmici.

Vremena za prve analize ima, je drugi meč na Ostrvu, treći u ovim kvalifikacijama, izabranici Dušana Đorđevića igraju za četiri dana, protiv Severne Irske. Bilo bi lepo da se zbog morala momaka i situacije u nastavku kvalifikacija upiše pobeda, ali ona svakako neće obrisati brojna pitanja koja se nameću za rukovodioce svih mlađih selekcija pri FSS, ne samo za U21 ekipu. Jer evidentno je da mlađe selekcije, koje su davale evropske i svetske prvake, više nisu uz rame najboljima. Tamo gde smo u fudbalu uvek pripadali kada je reč o mlađim reprezentacijama. Zato će u FSS morati da porede na rešenju tih pitanja. Oni najbolje znaju kojih…

FOTO: FSS