NOVE MEDALJE ZA SRPSKE ŠKOLARCE – DEVOJKE BLISTALE U ŠVEDSKOJ

(21.7.2023) – Na 3. Evropskoj informatičkoj olimpijadi za devojke (European Girls’ Olympiad in Informatics – EGOI), koja se od 15. do 21. jula održava u Lundu (Švedska), članice tima Republike Srbije osvojile su tri medalje.

Tim je odabran nakon nekoliko etapa informatičkih takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije. Značajnu podršku našoj ekipi pružio je Microsoft Development Center Srbija.

Srebrnu medalju osvojila je Sofija Čebašek, dok su bronzane medalje osvojile Anja Dožić i Iva Živadinović. Članica tima Republike Srbije bila je i Anđela Nestorović. Sve reprezentativke su učenice Matematičke gimnazije u Beogradu.

Na takmičenju je učestvovalo 189 takmičarki iz 52 zemlje.

Naše učenice su se takmičile u rešavanju 8 algoritamskih zadataka, a autori jednog od zadataka su Pavle Martinović i Mladen Puzić, članovi komisije za srednjoškolska takmičenja iz informatike u Srbiji.

Rukovodioci EGOI tima Republike Srbije bili su dr Marko Savić – Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Aleksa Milisavljević – Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, Lozana, Švajcarska.

FOTO –  DRUŠTVO MATEMATIČARA SRBIJE