OBA SRPSKA ČAMCA U POLUFINALU KVALIFIKACIJA U LUCERNU

(19.5.2024) – Početak završnih kvalifikacija za olimpijske igre u Parizu protekao je u veslačkoj svađi između VSS i VK Partizan koji je pretio da napravi ogromnu štetu srpskom veslanju.

VSS je za Lucern izabrao tandem Beđik/Rajković, zbog čega je VK Partizan izašao sa saopštenjem da je to greška i da treba da idu Mačković/Pimenov. Neposredno pred start regate VSS čini neshvatljiv potez i povlači sa takmičenja Beđika i Rajkovića, ali sada Srbija ostaje bez ijednog čamca u dublu-skulu i kvalifikacijama.

Ipak, Svetska veslačka federacija (FISA) je posle višesatnih zasedanja donosi odluku da ekipa Srbije u sastavu Mačković/Pimenov ipak može da vesla izbornu trku za odlazak na Olimpijske igre u Parizu.

Ne ulazeći u procenu ko je ovde bio u pravu, VSS ili VK Partizan, Svetska veslačka federacija je odlučila da reaguje i da napravi presedan u istoriji veslačkog sporta, kako bi zaštitila sportiste Srbije od nepopravljive štete, kako je navedeno u zvaničnoj odluci Izvršnog odbora FISA.

Možemo da mislimo u kakvom su mentalnom stanju naši veslači otišli na kvalifikacije u Lucernu, ali na svu sreću dvojac Slavnić – Pivač i dubl skul Pimenov – Mačković se plasirao direktno u polufinale.

Prvo su Slavnić i Pivač osvojili sigurnom vožnjom drugo mesto iza Litvanaca braće Stanuskas. Srpski čamac je stazu izveslao za 6:51,42. Litvanci su zabeležili vreme 6:43,62, a još su se direktno u polufinale plasirali Mađari Juhas i Simon sa 6:58, 08.

Mačković i Pimenov su bili u grupi sa četiri čamca od kojih su takođe tri prošla u polufinale. Predstavnici Srbije su pobedili sa 6:25,20, drugi su bili Australijanci sa 6:28,26, a treći takmičari Japana sa 6:36.96.

Polufinala su u ponedeljak, a iz finala koje je na programu u utorak po dva najbrža čamca nastavljaju put za Pariz.