OČEKIVANA PRESUDA EVROPSKOG SUDA U KORIST SUPERLIGE

(21.12.2023) – Očekivana odluka stigla je iz Strazbura – Evropski sud pravde presudio je da UEFA i FIFA nisu imale pravo da zaustave projekat formiranja evropske fudbalske Superlige.

Da podsetimo – novo takmičenje je za vreme najžešće korone, u aprilu 2021. godine formiralo 12 klubova: Barselona, Real Madrid, Atletiko Madrid, Juventus, Mančester junajted, Liverpul, Arsenal, Mančester siti, Čelsi, Totenhem, Inter, Milan.

Usledila je žestoka reakcija UEFA i navijača koji su izvršili pritisak na svoje klubove da se u roku od par dana povuku iz tog projekta, a zagovornici fudbalskog puča ostali su samo Barselona i Real koji su ideju prebacili u sud.

Evropski sud pravde doneo je presudu u korist Superlige procenivši da su evropska i svetska fudbalska organizacija prekršile okvire svoje nadležnosti i da nisu smele da zaustave formiranje novog takmičenja.

U odluci suda dodaje se da su fudbalska takmičenja i eksploatacija medija “privredne aktivnosti i da moraju biti u skladu sa pravilima takmičenja i poštovati slobodu konkurencije, iako privredna delatnost sporta ima određene specifičnosti, kao što je postojanje organizacija koja imaju određena regulatorna i kontrolna ovlašćenja i ovlašćenja za izricanje sankcija“.

Ovakva presuda je davanje zelenog svetla za fudbalsku Superligu, koja će sada da krene u smeru košarkaške Evrolige. E sad, fudbal je mnogo ozbiljniji biznis od košarke pa je pitanje u kom smeru će krenuti cela priča.

Bernard Rajhart, prvi čovek novog evropskog takmičenja, istakao je da je došao kraj monopolu Evropske kuće fudbala.

“Dobili smo pravo da igramo! Monopol UEFA je gotov. Fudbal je slobodan. Klubovi su sada oslobođeni straha od sankcija i slobodni da odlučuju sami o svojoj sudbini. Za navijače: nudimo vam besplatno gledanje svih mečeva Superlige. Za klubove: Prihodi i solidarni troškovi biće garantovani”, rekao je Rajhart.

FOTO – SCREENSHOT