SUPERLIGA PRIVLAČI KLUBOVE NOVIM TAKMIČENJIMA

(21.12.2023) – Superliga Evrope predložila je nove planove za potpuno preoblikovanje klupskog fudbala na Starom kontinentu.

Biće stvorena nova takmičenja pod nazivom “Zvezda”, “Zlatna” i “Plava”.

Zvezda kao najviša liga uključiće 16 klubova podeljenih u dve grupe od po osam – koji će odigrati najmanje 14 utakmica u svojoj ligaškoj fazi pre nego što odu u nokaut rundu. To je isti format i za Zlatnu ligu, koja je u sredini, a Plava – donja stepenica lestvice – imaće 32 tima sa četiri grupe po osam.

Nova struktura će takođe uključiti promociju i ispadanje sa prva i najniža dva u svojim divizijama koje menjaju ligu sledeće sezone.

Igre će se održati sredinom nedelje, što znači da tekuća domaća takmičenja teoretski još uvek mogu da se održe.

Još nema potvrde koji će timovi, ako ih ima, imati zagarantovana mesta u novoj Superligi.

Već pri prvom pokušaju stvaranja Superlige, engleski navijači, a potom i predstavnici vlasti, izrazili su protivljenje projektu koga su okarakterisali elitističkim i protiv narodnog fudbala.

Jedan od najglasnijih kritičara Superlige je Vlada Velike Britanije.

Primili smo k znanju odluku Europskog suda pravde u vezi s Superligom. Pokušaj stvaranja otcepljenog takmičenja bio je odlučujući trenutak za engleski fudbal i osudili su ga navijači, klubovi i Vlada. U to vreme preuzeli smo akciju pokretanjem revizije upravljanja fudbalom koju su predvodili navijači, što je zahtevalo stvaranje novog nezavisnog regulatora za engleski fudbal. Uskoro ćemo uvesti zakon koji će ovo učiniti stvarnošću i sprečiti klubove da u budućnosti učestvuju u sličnim takmičenjima koja su za odvajanje (fudbala od UEFA)”, navodi se u saopštenju Odseka za kulturu, medije i sport Vlade Velike Britanije.