PIKSI – večiti pobednik

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković, imao je veoma uspešan početak na toj funkciji. Ne samo rezultatski, gde je u prve tri utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, osvojio odličnih 7 bodova (Republika Irska, Portugal, Azerbejdžan), nego i psihološki. Naime, Stojković je, za kratko vreme, uspeo da promeni filosofiju i način igre i shvatanja fudbala kod naših reprezentativaca – napadački fudbal. Ono što je najvažnije, posle dugo godina je atmosfera među igračima odlična, za ne prepoznati.

U opširnom intervjuu datom “Sportskom žurnalu” selektor je govorio o svemu gore navedenom, a mi vam prenosimo neke od najzanimljivijih njegovih opservacija i odgovora.

Vladate situacijom u reprezentaciji?

” Nisam diktator, niti ću ikad biti, čak ni u fudbalskom smislu. Ima toga, postoje treneri koji su baš diktatori, maltretiranjem dolaze do nečega. Igrači trpe, ćute… Nisam takav tip, prihvatljiv sam za saradnju. Sa mnom ne može da radi samo neko ko je lud, ko nije normalan. Svaki normalan čovek će sa mnom naći zajednički jezik bez problema. Pogotovo sad kad smo na zajedničkom putu i kad trenerskim znanjem, iskustvom i vizijom mogu da objasnim momcima šta je dobro, šta nije.”

Hijerarhija u saradnji?

” Da li je moja poslednja? Možemo da kažemo da jeste. Ne bi valjalo da igrač odlučuje i da preko moje reči poklopi to. Nije lepo. Moraš da pokažeš autoritet, a on se stiče pre svega znanjem, rečima koje imaju značenje.”

Vaša sigurnost i optimizam?

” Takav sam. Začudim se kad mi neko kaže: „Pazi, previše si optimista“. Gledam i pitam se šta bi trebalo da radim kao trener. Da budem pesimista? Da kažem: „Ljudi, ako izgubimo sa 0:2 nemojte da zamerite, jer oni su mnogo jaki!?“ Čoveče Božji, to ne mogu da razumem! Ne razumem tu retoriku. Gubitničku. Kakve veze ima. Francuska u Parizu, Portugalija u Lisabonu, šta – nepobedivi su?”

Bekovi i štoperi?

” Mali Pavlović je mlad i pred njim je lepa perspektiva. Videćemo kako će se razvijati, ali ne vidim razlog da zastane negde, da poleti. Ako poleti, iščupaću mu uši, jer to ne sme da radi. Vidim da je ozbijan momak. Milenković je, takođe, lepo godište, igra u velikoj i teškoj ligi. Naravno, trebalo bi i on još dosta da uči, ima sitnica na kojima ćemo morati da poradimo, ali je strahovit potencijal. Mitrović ima 32 godine, trebalo bi videti kakva je situacija sa Nastasićem, Veljkovićem, Spajić je tu, Svetozar Marković je vrlo interesantan momak, Milunović je iskusan, mali Pankov pokazuje. Gledao sam protiv Milana, ne našu ligu. Trebalo bi da se dokazuju, da ne prave gluposti. Da zaborave Instagrame i ostale budalaštine, jer im to u karijerama nije bitno.”

Ispustili smo Đurđevića?

” Ništa nije ispušteno. Možda umesto Aleksandra Mitrovića!? Vlahovića ili Jovića? Ne znam gde ga vidite. Nemojte da pravimo od muve magarca. Niti smo ga izgubili, niti je on nas izgubio. Dobar je igrač, ali ne vidim to kao nešto što je izgubljeno.”

Neko da zameni Tadića u budućnosti?

” Za sad nisam to video, ali ima vremena.”