POZNAT DOMAĆIN MUNDIJALA 2030. GODINE

(4.10.2023) – Prema rečima predsednika CONMEBOL-a, FIFA će dodeliti domaćinstvo Mundijala 2030. godine Španiji, Portugaliji i Maroku koji su podneli zajedničku kandidaturu.

Ono što je zanimljivo u čitavoj stvari, prve utakmice tog Svetskog prvenstva biće odigrane tamo gde je sve i počelo pre sto godina – u Urugvaju.

Potom će se preostali deo turnira odigrati u tri pomenute države. Tako će se prvi put u istoriji desiti da se Svetsko prvenstvo u fudbalu igra na tri kontinenta – Južnoj Americi, Africi i Evropi.

Ovu informaciju objavio je prvi čovek Fudbalske federacije Fudbalske federacije Latinske Amerike (CONMEBOL) Alehandro Dominges na društvenoj mreži “X”, bivšem Tvitertu.

“Verujemo u velike stvari. Svetsko prvenstvo 2030. godine biće održano tamo gde je sve i počelo. Urugvaj, Argentina i Paragvaj biće domaćini prvih mečeva Mundijala”,objavio je Dominges.

Prvo Svetsko prvenstvo održano je 1930. godine u Urugvaju.

Podsećamo da su Argentina, Urugvaj, Čile i Paragvaj podneli kandidaturu za organizaciju čitavog Svetskog prvenstva 2030. godine međutim došlo se do rešenja – o čemu svedoče i reči Domingesa – da se deo mečeva odigra na tlu Južne Amerike, gde je sve i počelo pre sto godina, a da se ostatak turnira potom odigra u zemljama koje mogu da ponude bolju infrastrukturu.

Kako će se naredni Mundijal održati u SAD 2026, te tako onaj posle toga ne može biti održan na istom kontinentu (prema FIFA pravilima), izvesno je da će Španija, Portugalija i Maroko za šest godina ugostiti najbolje reprezentacije sveta.

FOTO: FIFA