PREMINUO JANKO LUKOVSKI

(6.11.2023) – Legenda makedonske, jugoslovenske i srpske košarke preminula je u 77. godini života u Novom Sadu.

Čuveni Janko Lukovski, stručnjak koji je iza sebe ostavio velike uspehe, preminuo je u 77. godini u Novom Sadu. Janko Lukovski bio je veliki igrač, one velike Jugoslavije, zatim i sjajan stručnjak koji je na put izveo brojne vrhunske košarkaše. Bio je zvezda Rabotničkog, dve sezone je igrao i za MZT Skoplje, a u ogromnoj konkurenciji se izborio da bude i u juniorskoj i B reprezentaciji Jugoslavije. Još dok je bio igrač skopskih Metalaca radio je i kao trener juniora. U prvoj sezoni kao prvi trener doveo je Borec iz Velesa u Prvu B ligu (1980), što ga je preporučilo za klubu Rabotničkog. Sa njim na čelu ušli su u Prvu A ligu, a 1983. godine i u finale Кupa Jugoslavije gde ih je nadmašila Cibona, tada član same evropske elite.

Od 1982. do 1986. godine, radio je kao trener u mlađim selekcijama reprezentacije (kadetskoj i mladoj), a asistirao je Rusmiru Haliloviću, i imao priliku da trenira Dražena Petrovića, Zdovca, Paspalja, Pecarskog, Cvjetičanina, Perasovića, Sretenovića… Iz Makedonije se 1985. preselio u Suboticu, gde je udario temelje modernog Spartaka. Potom ga je put odveo u Bačku Topolu, da bi se 1991. vratio u svoj Rabotnički i osvojio treće mesto u Prvoj A ligi iza Partizana i Crvene zvezde, uz to i ponovo doveo tim do finala Кupa Jugoslavije.

Godine 1992. dolazi u pančevački Profikolor i uvodi ga u najkvalitetniju ligu. Dve godine kasnije seda na klupu Vojvodine, promoviše novu generaciju na čelu sa Draganom Lukovskim, Zlatkom Bolićem i Jovom Stanojevićem i osvaja peto mesto. Vodio je i Borovicu i nikšićki Ibon, a vraćao se i u Vojvodinu.

Od 2003. godine posvetio se radu sa najmlađima u školi košarke „Sport Кi” koju je osnovao zajedno sa sinovima.

Vreme i mesto sahrane Janka Lukovskog biće naknadno saopšteni.