SARADNJA OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE I MINISTARSTVA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

(12.9.2023) – Rukovodstvo Olimpijskog komiteta Srbije na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem ugostilo je u Olimpijskoj kući najvišu delegaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koju je predvodila ministarka Slavica Đukić-Dejanović.

Na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog 8. juna 2022. godine između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Olimpijskog komiteta Srbije, sačinjen je predlog pilot projekta iz oblasti Olimpijskog obrazovanja „Poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost” koji će se realizovati u školskoj 2023/2024. godini u 51 osnovnoj školi u Srbiji.

Predsednik OKS Božidar Maljković zajedno sa potpredsednicima Žarkom Zečevićem, Milicom Đuričić, Marijom Desivojević Cvetković i generalnim sekretarom Đorđem Višackim, dočekali su delegaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koju je predvodila ministarka Slavica Đukić-Dejanović, a u kojoj su bili i pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Miloš Blagojević, posebni savetnik i šef kabineta Đorđe Đoković i posebni savetnik Miodrag Milovanović.

Predsednik Maljković izrazio je uverenje da će saradnja ove dve institucije u narednom periodu biti na najvišem mogućem nivou, a tom prilikom je izjavio: „Deca slušaju sve ako im se priđe sa prave strane, ako ih na to podstiču naši sportisti, što smo i predvideli u ovoj akciji. Sad ćemo da dinamiziramo, da pojačamo tempo rada, da našu decu, ali i nastavnike, obrazujemo u ovoj oblasti. Napravili smo pilot projekat koji će se realizovati u osnovnim školama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kasnije i u drugim gradovima Srbije i u srednjim školama ako ovde položimo ispit svi zajedno“.

Ministarka prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Slavica Đukić-Dejanović zahvalila se na gostoprimstvu i naglasila: „ Najbitnije teme Olimpijskog obrazovanja su radost igre, fer-plej, poštovanje drugog i sopstvene ličnosti, težnja ka pobedi, ali i pobedi koja je najčešće kolektivna, drugarska, kao i rad na usaglašavanju umnih i psiholoških usklađenosti. Prema tome, to su teme koje će, kad uđu u školu, i posebno kad uđu u dušu dece, biti vrlo dobri pokretači svega što je dobro u detetu tokom njegovog obrazovanja i vaspitanja. Koristim ovu
priliku da zahvalim što su ideje Olimpijskog komiteta u ovom momentu ne samo dobrodošle, nego što smo spremni zajednički da postanu realnost u školskom životu, za početak u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a onda i kao model širom Srbije“.

Program „Olimpijsko obrazovanje“ će se realizovati počev od školske 2023/2024. godine kroz pilot projekat u kome će učešće uzeti preko 1200 dece iz 51 osnovne škole u Srbiji. Pilot projekat je namenjen učenicima 4. i 5. razreda osnovne škole, a planirano je da se sprovede do kraja ove godine. Glavni cilj projekta je ostvarivanje olimpijskog ideala – izgradnje boljeg i humanijeg društva kroz sport pomoću nastavnog plana koji koristi sportsku pedagogiju i čiji je fokus na učenju koje se zasniva na životnim vrednostima, poput izuzetnosti, poštovanja i prijateljstva. Nastava će se odvijati uz pomoć priručnika, plana aktivnosti, kao i različitih digitalnih resursa među kojima se posebno ističu Virtuelni olimpijski muzej, mobilna aplikacija „TreninGO“ Olimpijskog komiteta Srbije, kao i specijalno kreirani digitalni edukativni posteri.

FOTO – IVICA VESELINOV / OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE