VAHIDIN 60-TIH I HUSREF 80-TIH SU OBELEŽILI JUGOSLOVENSKI FUDBAL

(12.9.2023) – U Sarajevu je u prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, na AJB DOC Film Festivalu u okviru programa AJB Prikazuje, emitovana premijera dokumentarnog filma “Braća” o Vahidinu i Husrefu Musemiću autora Edina Isanovića, u režiji Nihada Ušanovića.

To je filmska priča o sportskom uspehu FK Sarajevo, koje je u dva navrata (1967. i 1985) bilo šampion nekadašnje Jugoslavije, a čiji su istaknuti članovi bili Vahidin i Husref, svako u svoje vreme golgeter i najbolji strelac šampionskog tima Sarajeva.

Priča se fokusira na njihove uspehe, kako u klubovima tako i u reprezentaciji, sa posebnim naglaskom na Vahidinovu karijeru u tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije.

U filmu se kao sagovornici pojavljuju Stjepan Kljujić, Mirsad Fazlagić, Mehmed Baždarević, Muhamed Granov, Marjan Mijajlović, Milojko Pantić, Mitar Mrkela, Fuad Muzurović, Faruk Hadžibegić, Vahidin Mulamustafić, Asim Osmanbašić, Fadil Baćevac.

Snimanje koje se odvijalo u Sarajevu, Janji (odakle su Musemići) i Beogradu trajalo je sa prekidima oko devet meseci.

Kraj filma ispraćen je ovacijama, ali i suzama zbog činjenice da je stariji Vahidin preminuo 30. juna ove godine (1946 – 2023).

FOTO – SCREENSHOT / SPORTNETWORK