SC DERBY UPISAN U VLASNIČKU STRUKTURU ABA LIGE

)23.3.2024) – ABA liga i definitivno postaje misteriozna organizacija. Saopštenja sa sastanaka koje organizuju su kratka, štura, uglavnom polovična i na engleskom jeziku. Pre nekoliko dana je organizovana Skupština firme i dato je zeleno svetlo Dubaiju (za nepoznatu cifru), za ulazak na Jadran od strane devet klubova, Partizan je bio uzdržan, dok se Budućnost nije pojavila na sastanku.

Partizan je posle izdao saopštenje da je pravni aspekt odluka sumnjiv, a Budućnost je u svom saopštenju naglasila da je protiv novog statusa Studentskog centra i da će, ukoliko do toga dođe, pravno oboriti sve odluke uključujući i ulazak Dubaija.

Kako prenosi Sport klub, nakon skupštine ostavljen je rok od 48 sati da se tada neopredeljeni klubovi Zadar i Cibona izjasne oko registracije klubova u ABA ligi.

Zadar i Cibona su dali pristanak u skladu sa zakonskom obavezom iz Društvenog ugovora i Statuta, pa će SC Derbi biti upisan u vlasničku strukturu. Ostala dva kluba, Split i Borac iz Čačka, gotovo izvesno će biti registrovana neposredno pre preoblikovanja ABA lige iz jtd u doo –  do 30. juna, kada se i zvanično završava takmičarska sezona 2023/2024 prenosi Sport klub.

Zbog ulaska Dubaija u takmičenje, od sledeće sezone 16 timova će se boriti za regionalni trofej. U narednoj sezoni u prvoj ABA ligi učestvovaće 13 timova koji su izborili opstanak plasmanom u tekućoj takmičarskoj godini i šampion ABA 2. To je ukupno 14 timova, a za poslednje 15. mesto boriće se poslednjeplasirani iz ABA 1 i finalista ABA 2 lige, dok će 16. mesto zauzeti Dubai.

Postignut je i dogovor da maksimalan broj ekipa iz jedne države  bude šest, a klub koji bi igrao u baražu iz ABA 2, ne može da bude iz Srbije ako je prvak drugog ranga takmičenja iz iste zemlje.

Narednih dana treba očekivati nove detalje iz ABA lige, verovatno.