SJAJNA PRIČA O ISTORIJI OLIMPIZMA U SRBIJI

(9.2.2024) – U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci je otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravih vrednosti“. Izložba o istoriji olimpizma u Srbiji biće otvorena za posetioce do 29. februara 2024. godine.

Izložbu je svečano otvorila potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije i dvostruka olimpijska šampionka u tekvondou, Milica Đuričić.
-Meni je pripalo danas to zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Olimpijskog komiteta. Na Izložbi je predstavljena hronologija učešća naših
olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama – istakla je Milica Đuričić.


Direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, dr Stevan Martinović pozdravio je sve prisutne u ime domaćina ove izložbe.
-Smederevska Palanka je bila i biće grad sporta. Muzej će, nadam se, u narednih mesec dana uspeti da kroz razne programe podseti naše Palančane na to koje smo sve zasluge i mi doneli našem nacionalnom sportu. Drago mi je što će se različita publika ovde okupiti i da ne
govorimo samo o pitanjima umetnosti, nasleđa i kulture u najopštijem smislu, već da na ovoj izložbi možete da se upoznate i sa istorijom našeg olimpijskog sporta i sa olimpijskim vrednostima – izjavio je gospodin Martinović.

Izložba „Put pravih vrednosti“ je veoma uspešno predstavljena publici u Beogradu i Zrenjaninu tokom 2021. godine, u Požarevcu 2022. godine i u Kragujevcu i Novom Sadu prošle godine. Ono što ovu izložbu čini posebnom su vredni eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja koji svedoče o razvoju i uspesima srpskog olimpijskog pokreta, kao što su autentične fotografije, sportska oprema, sportski rekviziti, medalje i razni spisi.

FOTO – OKS
A.K.