SPORTSKE LEGENDE BEOGRADA – JELENA GENČIĆ

(31.12.2022) – Jelena Genčić je rođena u Beogradu 1936. godine.

Odrasla je sa još šestoro braće i sestara. Otac Jovan Genčić je iz ugledne srpske porodice, a majka Hermina poreklom Austrijanka. Njen deda Lazar Genčić studirao je medicinu u Beču, pre povratka u Srbiju i postao prvi
hirurg u zemlji, a baba po ocu Ana Pačić bila je praunuka Tome Vučića-Perišića. Posle izbijanja Prvog svetskog rata, uzeo je aktivnu ulogu u srpskoj vojsci, preživeo je iscrpljujući konflikt sa činom pukovnika. Brat njenog dede je Đorđe Genčić koji je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova u vladi Nikole Pašića.

Jelena se istovremeno bavila i tenisom i rukometom.

U to vreme igrao se veliki rukomet do 1958, a mali rukomet aktivno se igrao od 1953. Obično je bila golman igrajući zajedno sa muškarcima u školi i na ulici. Njenu hrabru igru na golu su zapazili stručnjaci i pozvali su je u Crvenu zvezdu. Ubrzo je postala nezamenljiva, pa su je pozvali u reprezentaciju gde je jedno vreme bila i kapiten.

Ženska reprezentacija Jugoslavije u velikom rukometu, u kojoj je bila i Jelena Genčić, učestvovala je (jedini put) na Svetskom prvenstvu u velikom rukometu 1958. u Nemačkoj i zauzela 5 mesto. Te godine gasio se veliki rukomet, a sve više se afirmisao mali. Prvo SP u malom rukometu organizovano je 1957, u Beogradu na Tašmajdanu, gde je reprezentacija opet sa Genčićevom na golu osvojila bronzanu medalju.

Posle toga posvetila se samo tenisu. Interesantno je da je Jelena istovremeno igrala rukomet u Crvenoj zvezdi, a tenis u Partizanu.

Za TK Partizan igrala je od 1954. do 1976. i na domaćoj sceni bila je 20 puta prvakinja Jugoslavije: 2 puta pojedinačno (1958 i 1964), 6 puta u ženskim parovima i 12 puta u mešovitim parovima, (sa raznim partnerima) dok je 11 puta bila druga.

Jelena Genčić je završila istoriju umetnosti, bavila se fotografijom i radila je ceo radni vek u školskom i kulturnom programu RTB, kao urednik i režiser programa.

Posle povlačenja iz sporta sredinom sedamdesetih godina 20. veka počela je karijeru kao teniski trener, gde je imala dosta uspeha u otkrivanju i podučavanju budućih velikih šampiona, kao što su Monike Seleš, Goran Ivanišević, Iva Majoli i posebno Novak Đoković.

Preminula je 1. juna 2013. u 77. godini i sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Projekat Sportske legende Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za kulturu.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO: PRINTSCREEN