SPORTSKE LEGENDE BEOGRADA – RADOMIR ŠAPER

(31.12.2022) – Radomir Šaper rođen je u Beogradu 1925. godine.

Spada u red najpoznatijih košarkaša, reprezentativaca i sportskih radnika.

Radomir Šaper pohađao je Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ i Drugu mušku gimnaziju, gde je maturirao 1944. godine. Školske 1946/47. upisao je Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, gde je 1950. godine diplomirao. Doktorirao je 1964. godine, da bipostao vanredni, a četiri godine kasnije redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta. 1980. godine, profesor Šaper je imenovan za prodekana Tehnološko-metalurškog fakulteta. Na Fakultetu radio je do penzionisanja 1991. godine.

Prof. dr Radomir Šaper objavio je više od 150 naučnih i stručnih radova. Autor je i koautor pet knjiga i udžbenika iz oblasti analitičke hemije i automatske regulacije hemijskih procesa. Godinu 1957. proveo je na usavršavanju u Amsterdamu, a 1967. prihvatio je da kao ekspert Ujedinjenih nacija (UN) pokrene Hemijski institut u Kartumu,
u Sudanu. Međutim, uprkos insistiranjima vlade Sudana i Ujedinjenih nacija da ostane duže od godinu dana, profesor Šaper vratio se u zemlju zbog košarke — u to vreme bio je predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije (KSJ).

Prve košarkaške korake, Radomir Šaper naučio je u Drugoj muškoj gimnaziji kod profesora Đoke Ilića, a košarkaški entuzijazam delio je i sa starijim bratom Svetom. Zajedno su zaigrali u KK BASK.

Godine 1942. održano je prvenstvo Beograda i istorija košarke počela je da se stvara, a Radomir i Sveta Šaper branili su boje BASK-a. Generacija košarkaša stasala u ratnim godinama dočekala je proleće 1945. godine, kraj rata i svoj prvi košarkaški teren na Malom Kalemegdanu. Tada su Radomir Šaper i njegovi drugovi zaigrali za tek osnovani KK Crvena zvezda, u čijoj prvoj petorci su, pored Radomir Šapera igrali i Aleksandar Nikolić, Borislav Bora Stanković, Mija Stefanović i Nebojša Popović, koji je bio igrač, kapiten i trener.

Rivalitet među klubovima pojačavao se iz godine u godinu u svim sportovima, pa i u košarci.

Radomir Šaper igrao je u Partizanu od 1946. do 1953. godine. Sa njim su igrali i Slavko Arnerić, Nenad Kušić, Milan Miladinović, Bora Stanković, Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Mirko Marjanović, Zlatko Kovačević, Ratko Vlahović, Boža Munćan itd.

1947. savezni kapiten reprezentacije Jugoslavije postaje Francuz Anri El, koji je pozvao Radomira Šapera u Opatiju na pripreme za kvalifikacioni turnir u Nici, gde je Raša odigrao i prve utakmice za reprezentaciju Jugoslavije.

Po završetku karijere, Radomir Šaper ostao je u košarci do kraja života kao sportski radnik, baveći se pre svega pitanjima organizacije i razvoja košarkaškog sporta, unapređenjem pravila igre i kvalitetom suđenja. Zajedno sa Borom Stankovićem, radio je sa talentovanim košarkašima u dresovima KK BSK, kluba koji se od 1958. godine zvao OKK Beograd. Bora je bio trener, a Raša tehnički rukovodilac. Doneli su titulu prvaka 1958/59. i iznedrili mnoge talentovane košarkaše, među kojima i prvu veliku legendu beogradske košarke, Radivoja Koraća.

Na Prvom Svetskom prvenstvu u Buenos Ajresu 1950. godine, Jugoslavija je zauzela poslednje, deseto mesto, bez ijedne pobede, a tri godine kasnije na Evropskom prvenstvu 1953. u Moskvi osvojeno je šesto mesto. Nakon ovih rezultata, Danilo Knežević, tadašnji predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije (KSJ), u svoj tim pozvao je Radomira Šapera, Borislava Stankovića, Nebojšu Popovića i Aleksandra Nikolića, aktivne sportiste čija je igračka karijera bila na zalasku ili potpuno završena.Sve ostalo je istorija.

Po završetku karijere Šaper je ostao u košarci do kraja života gde je najviše radio na košarkaškim pravilima i suđenju. Bio je predsednik Tehničke komisije  Košarkaškog saveza Jugoslavije , generalni sekretar, pa zatim predsenik Košarkaškog saveza Jugoslavije, komesar Jugoslovenske košarkaške lige i predsednik Tehničke komisije FIBA od 1972 — 1998.

Često je istican njegov nemerljiv doprinos u unapređenju košarkaških pravila na međunarodnom nivou. Od 2001. FIBA dodeljuje nagradu „Radomir Šaper“ za velika dostignuća na polju suđenja i košarkaških pravila.

FIBA mu je posmrtno dodelila Orden časti.

Košarkaška fondacija objavila je izdanje “Kako se stvarala jugoslovenska košarka” o Radomiru Šaperu, koje se može besplatno preuzeti na sajtu Košarkaškog saveza.

U  Alkobendasu  predgrađu  Madrida ,  Španija , 1. marta 2007. godine, otvorena je  Kuća slavnih  Međunarodne košarkaške organizacije. Zajedno sa još 38 ličnosti bilo je i 5 košarkaških igrača, trenara, sudija i košarkaših radnika iz Srbije koji su zadužili košarkaški sport. Među njima je i Radomir Šaper.

Radomir i Ljiljana imaju sina Srđana, poznatog i kao jednog od osnivača “VIS Idoli”. Srđan Šaper se od 1997. godine nalazi na čelu I&F McCann Grupe, vodeće kompanije za pružanje usluga u oblasti tržišnih komunikacija u jugoistočnoj Evropi.

Spomenik velikanima srpske i jugoslovenske košarke otkriven je na košarkaškim terenima na Kalemegdanu. Među njima je i Radomir Šaper..

Projekat Sportske legende Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za kulturu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO: KSS