SPORTSKE LEGENDE BEOGRADA – MILICA MANDIĆ

(27.12.2022) – Milica Mandić rođena je u Beogradu, 6. decembra 1991. 

Srpska je reprezentativka u  tekvondu  i članica tekvondo kluba Galeb.

Dvostruka je olimpijska šampionka u tekvondou u kategoriji preko 67 kg na igrama 2012. i 2020. godine i jedna od najuspešnijih sportistkinja u istoriji srpskog olimpizma.

Na  Letnjim olimpijskim igrama 2012. godine  takmičila se u kategoriji  preko 67 kg  u kojoj je osvojila zlatnu medalju, nakon pobeda nad  Tataligom Kroli  (1 runda: 16-2),  Marijom Espinozom  (ČF: 6-4),  Anastasijom Barišnjikovom  (PF: 11-3) i An Karolin Graf (F: 9-7).

To je treća medalja koju je Srbija osvojila na  Letnjim olimpijskim igrama 2012. godine  i prva zlatna otkako  Srbija učestvuje kao samostalna država .

Krajem 2012. godine  Olimpijski komitet Srbije  proglasio ju je za najbolju sportistkinju, a dobila je i „Zlatnu značku“ dnevnog lista Sport.

U maju 2013. godine Milica je osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 73 kilograma, na Otvorenom prvenstvu Španije u  Alikanteu . Na  Mediteranskim igrama  u  Mersinu  za svoju zemlju osvojila je srebrnu medalju.

Početkom maja 2014, okitila se srebrnom medaljom na kontinentalnom šampionatu, koje se održavalo u  Bakuu . Redom je pobeđivala: Marinu Tadejevu (13:1), Elpidu Dimitropulu (13:5), a u polufinalu Aleksandru Kžemjenecku (10:2). U finalu gubi od Ive Radoš (6:3).

Na turniru G1 u  Austriji  osvaja zlatnu medalju. U prvom kolu pobeđuje Sude Bulut (4:1), zatim Zuzanu Pijetke (13:0), a u polufinalu Furkanu Ajdin (6:4). U finalu pobeđuje Rešmie Ogink na zlatni bod.

U  Lozani  na turniru G1 takođe osvaja zlatnu medalju. Redom je pobedila: Aureliju Sanfilipo (7:1), Ivu Radošin na zlatan bod, a u finalu opet Rešmie Ogink na zlatan bod.

Drugu zlatnu medalju je osvojila na  Letnjim olimpijskim igrama 2020. godine  u Tokiju, a takmičila se u kategoriji  preko 67 kg , pobedila je u finalu Dabin Li iz Južne Koreje sa 10:7.

Milica Mandić danas je predsednik sportske komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Projekat Sportske legende Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za kulturu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO: OKS