SRBIJA OD MONTEVIDEA DO KATARA (IX)

(26.12.2022) – Prvi put u svojoj istoriji, Srbija je pod tim imenom, zajedno sa Crnom Gorom, igrala na jednom svetskom prvenstvu u fudbalu, i to 2006. u Nemačkoj.

Ekipa Ilije Petkovića u kvalifikacijama je bila sjajna. Osvojila je prvo mesto u grupi sa Španijom, Belgijom, Litvanijom, BIH i San Marinom, bez poraza, sa remijima protiv Španije, Belgije i BIH. Zanimljivo da je SCG tada primila samo jedan gol, i to u Španiji, kada je sa crvenom furijom odigrala 1:1.

Kičma tog tima bila je odbrana, u sastavu Vidić, Krstajić, Gavrančić i Dragutinović, uz golmana Jevrića. Kežman je blistao u napadu i činilo se da imamo uravnoteženu ekipu spremnu da napravi dobar rezultat.

Pripreme su obavljene u Austriji, a za Nemačku su pozvani sledeći igrači:

Golmani: Dragoslav Jevrić, Oliver Kovačević, Vladimir Stojković; Odbrana: Nemanja Vidić, Mladen Krstajić, Goran Gavrančić, Milan Dudić, Ivica Dragutinović, Dušan Basta, Nenad Đorđević; Sredina terena: Igor Duljaj, Albert Nađ, Ivan Ergić, Dejan Stanković, Predrag Đorđević, Zvonimir Vukić, Ognjen Koroman, Danijel Ljuboja, Saša Ilić; Napad: Savo Milošević, Mateja Kežman, Nikola Žigić.

Sa spiska je zbog povrede otpao Mirko Vučinić, pozvan je Dušan Petković, ali je posle kritika da je nezasluženo pozvao svog sina, selektor vratio momka kući pa je SCG bila jedina ekipa sa igračem manje na Svetskom prvenstvu.

Problemi su nastali odmah na startu. Zbog povreda su otpali Vidić, Gavrančić i Krstajić. Prva dva kola donela su minimalan poraz od Holandije, konkretno Robena 1:0, u ne tako lošem meču, ali je potom usledila katastrofa od 6:0 u susretu sa Argentinom u Gelzenkirhenu. Kežman je direktnim crvenim kartonom okončao reprezentativnu karijeru. Ostaće upamćen gol Kambijasa u prvom poluvremenu – fudbaler Intera završio je napad u kojem su “gaučosi” povezali 24 dodavanja! Bio je to prvi Svetski kup za Mesija koji nam je takođe dao gol.

Moram da kažem da smo bili pod velikom presijom, većom nego uoči meča sa Holandijom. Stvorila se velika tenzija, a mnogi su me kritikovali da negujem retrogradnu i defanzivnu igru. Pogrešio sam što sam poslušao neke od tih dušebrižnika, ali evo, ovo je pouka i njima i meni – izjavio je Petković posle te utakmice.

Od tri utakmice na Mundijalu, SCG je dobro odigrala tridesetak minuta protiv Obale Slonovače, kada je već bilo jasno da ćemo se vratiti kući posle prve faze. Golovima Nikole Žigića i Saše Ilića “plavi” su poveli sa 2:0, ali je Milan Dudić ubrzo skrivio penal i “slonovi” su do kraja napravili preokret, pa su golovoma Kalua i Dindana pobedili sa 3:2.

Projekat „Srbija od Montevidea do Katara“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO: FSS