SRBIJA OD MONTEVIDEA DO KATARA (VIII)

(25.12.2022) – Jugoslavija je odbranila ugled Evrope na prvom svetskom prvenstvu u fudbalu te 1930. Plavi su eliminisali Brazil, potom se plasirali u polufinale i posle sudijske krađe izgubili od Urugvaja.

Zanimljivo da se nisu odmah vratili u zemlju, već su kao i Francuska i SAD igrali prijateljske mečeve na tlu Južne Amerike. Naši su izgubili od Argentine 3. avgusta u Buenos Airesu sa 3:1, a ne postoji podatak kako je završen duel sa Brazilom 10. avgusta.

-Po povratku na beogradsku železničku stanicu, posle dva i po meseca putovanja, navijači su me izvukli kroz prozor voza i odneli do fijakera kojim sam se dovezao kući …Kada su se radost i oduševljenje malo utišali, upitali su me moji: “Đokice, a gde ti je kofer?” .

Ko je tada mislio na kofere! Međutim, sat-dva pošto sam ponovo bio u svom domu, neko je pokucao na vrata – Gospodine Vujadinoviću, doneo sam Vam kofer. Nikada ni pre ni posle nisam sreo tog divnog, poštenog čoveka – pričao je kasnije strelac dva gola u Urugvaju Đorđe Vujadinović.

Konačan plasman ekipa ostao je i dalje misteriozan.

Sada već tradicionalna utakmica za treće mesto uspostavljena je tek 1934. godine, tako da je format Svetskog prvenstva 1930. jedinstven po tome što se ne pravi razlika između trećeplasiranih i četvrtoplasiranih ekipa. Povremeni izvori, posebno FIFA bilten iz 1984. godine, pogrešno impliciraju da se odigrao meč za treće mesto i da je Jugoslavija pobedila sa 3–1. Zaključci se razlikuju u pogledu toga da li je utakmica za treće mesto prvobitno bila zakazana. Prema knjizi Hajdera Džavada iz 2009. godine, Jugoslavija je odbila da igra meč za treće mesto jer je bila ljuta suđenjem u polufinalu protiv Urugvaja.

Na kraju prvenstva, kapiteni američkog i jugoslovenskog tima Tim Flori i Milutin Ivković dobili su bronzane medalje. Ipak, tehnički izveštaj FIFA-e o Svetskom prvenstvu 1986 uključivao je kompletan retrospektivni rang svih timova na svim prethodnim finalima Svetskog prvenstva; ovaj izveštaj rangirao je SAD na trećem mestu, a Jugoslaviju na četvrtom mestu, zbog veće razlike u golovima (7:6 SAD, 7:7 Jugoslavija), što je od tada praksa koju je nastavila FIFA.

Sin Koste Hadžija, šefa jugoslovenske delegacije na Svetskom prvenstvu 1930. godine i potpredsednika fudbalske asocijacije Jugoslavije u to vreme, tvrdio je da je Jugoslavija, kao tim, dobila jednu bronzanu medalju, koju je držao sam Hadži i njegova porodica narednih 80 godina. Prema ovom izvoru, Jugoslavija se nalazi na trećem mestu zbog gubitka u polufinalu od kasnijeg šampiona Urugvaja.

Ipak, oficijalni podaci i dalje pokazuju da SAD zauzimaju treće, a Jugoslavija četvrto mesto na prvom svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju.

Projekat „Srbija od Montevidea do Katara“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – JUGOSLOVENSKI FUDBALSKI KLUBOVI / DRAGIŠA KOVAČEVIĆ