SRBIJA SA DRUGOG MESTA PROŠLA NA FAJNL FOR LIGE ŠAMPIONA VAZDUŠNIM PIŠTOLJEM

(29.9.2023) – Srpska reprezentacija vazdušnim pištoljem plasirala se na
finalni turnir novoustanovljenog takmičenja Lige šampiona Evrope, zauzevši drugo mesto na konačnoj kvaifikacionoj rang listi.

Ranije tokom ove godine, Evropska streljačka konfederacija je objavila da je uvela Ligu šampiona u svoj sistem takmičenja. Na finalnom turniru će učestvovati po četiri reprezentacije vazdušnom puškom i pištoljem – po tri najbolje na rang listama i domaćin. „Fajnal for“ će 3. i 4. novembra biti organizovan u Budimpešti, pa Mađarska ima obezbeđeno učešće.

Za Ligu šampiona se računaju bodovi dva najuspešnija takmičara i dve najuspešnije takmičarke iz svake zemlje na pojedinačnim godišnjim rang listama Evropske streljačke konfederacije, zaključno sa septembarskim listama. Poslednje takmičenje u kvalifikacionm ciklusu bio je Svetski kup u Rio de Žaneiru.
Srbija se na drugom mestu našla zahvaljući bodovima koje su izborili Damir Mikec, Zorana Arunović, Dimitrije Grgić i Brankica Zarić.

Naša zemlja je skupila 12.809 bodova. Italija je sa 12.942 boda na prvom, a Nemačka je zauzela treće mesto (12.696). Na četvrtoj poziciji i bez plasmana u Ligu šampiona ostala je
Turska (12.299) i mesto na „Fajnal foru“ morala je da ustupi domaćinu Mađarskoj.
Brankica Zarić, koja je doprinela uspehu Srbije, trenutno pravi takmičarsku pauzu zbog trudnoće, pa neće učestvovati na turniru u Budimpešti. Međutim, dozvoljene su zamene ukoliko je strelac rangiran na evropskoj listi. Zarićevu će zameniti mlada Jovana Todorović. Prvog dana, Srbija će se u polufinalu sastati sa trećeplasiranom Nemačkom, a Italija će
odmeriti snage sa Mađarskom.

Drugog dana na programu su mečevi za zlato i za bronzu Pravila za polufinala i susrete za medalje su ista. U svakom meču biće održana četiri direktna duela (muški strelac broj jedan iz ekipe A protiv muškog strelca 1 iz ekipe B, ženski strelac broj 1 iz ekipe A protiv odgovarajuće takmičarke iz ekipe B, itd). Pobednik duela donosi
jedan bod svojoj ekipi. Ukoliko se susret završi nerešeno (2:2), produžetak meča biće susret miks parova koji će odlučiti pobednika.
Dueli će se održavati jedan po jedan, dakle ukoliko posle prva tri jedan tim vodi 3:0 susret je završen.

Pojedinačni i eventualni duel mešovitih parova će biti održani po istom formatu – posle svakog hica strelac (ili miks) sa boljim rezultatom od rivala osvaja dva poena. Pobeđuje strelac ili par koji prvi stigne do 16. poena, ali uz najmanje dva poena prednosti. Srbija je na rang listi kvalifikacija Lige šampiona za vazdušnu pušku malo napredovala od jula, kada su objavljene prve liste, ali nedovoljno za plasman na finalni turnir. Naša zemlja je u julu bila 12, a na kraju kvalifikacionog ciklusa je na 11. mestu.

Prvo mesto na listi za pušku drži Mađarska, ispred Nemačke i Norveške, a s obzirom da su se domaćini kvalifikovali prema osvojenim poenima, na „Fajnal foru“ će učestvovati i
četvrtoplasirana Italija. Svi učesnici „Fajnal fora“ će dobiti novčane nagrade.
Finalni turnir u disciplinama u gađanju glinenih golubova biće organizovan u Osijeku u oktobru.

FOTO: SSS