SRBIJA U PRVOM ŠEŠIRU ZA NAREDNE EP KVALIFIKACIJE

(7.8.2023) – Košarkaška reprezentacija Srbije biće žrebana iz prvog šešira za kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo koje će se 2025. godine održati u Finskoj, Letoniji, Poljskoj i na Kipru.

Žreb će biti održan u utorak 8. avgusta od 11.30 časova u Minhenu, saopštila je FIBA Evropa, a 32 selekcije biće podeljene u osam grupa sa po četiri reprezentacije.

Prvi šešir: Španija, Francuska, Srbija, Slovenija.

Drugi šešir: Litvanija, Grčka, Italija, Nemačka.

Treći šešir: Češka, Poljska, Turska, Crna Gora.

Četvrti šešir: Finska, Hrvatska, Ukrajina, Letonija.

Peti šešir: Belgija, Gruzija, Izrael, BiH.

Šesti šešir: Mađarska, Estonija, Holandija, Bugarska.

Sedmi šešir: Velika Britanija, Island, Švedska, Severna Makedonija.

Osmi šešir: Portugalija, Danska, Slovačka, Kipar.

Kvalifikacije za EP 2025. biće odigrane u tri prozora i to od 19. do 27. februara 2024, od 18. do 26. novembra 2024. i od 17. do 25. februara 2025. godine.

Po tri najbolje plasirana tima iz svake grupe plasiraće se na EP. U grupama u kojima se nalaze domaćini kontinentalnog šampionata (Kipar, Finska, Poljska i Letonija) plasman na EP izboriće selekcije organizatora kao i dve najbolje plasirane reprezentacije.

Žreb će biti delimično dirigovan, pa će reprezentacije iz prvog šešira biti u grupama A. C, E ili G, sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira. Nacionalni timovi iz drugog šešira ići će u grupe B, D, F ili H sa timovima iz trećeg, šestog i sedmog šešira. Naravno, sve četiri reprezentacije domaćina EP 2025. biće u različitim grupama.

EP će biti održano od 27. avgusta do 14. septembra 2025. godine.

FOTO – JOVAN JOVANOVIĆ SPORTNETWORKNS