TEODORA INJAC ELIMINISALA NEKADAŠNJU SVETSKU PRVAKINJU

(8.8.2023) – Teodora Injac se na sjajan način plasirala u osminu finala FIDE Svetskog kupa u Bakuu.

Ona je u trećem kolu bila bolja od nekadašnje prvakinje sveta, velemajstora Aleksandre Kostenjuk, sa velikih 2:0 u taj-brejku! U dve partije po standardnom tempu  igre bilo je 1:1, obe završene remijem, da bi u doigravanju po ubrzanom tempu igre, Teodora bila superiorna i prosto “oduvala” svoju protivnicu.

Aleksandra Kostenjuk je do ove godine predvodila rusku zbornaju na svim međunarodnim takmičenjima u poslednjih 20-tak godina, da bi zbog trenutne situacije i odnosa sportskih organizaacija prema ruskim sportistima, promenila federaciju i sada nastupa za Švajcarsku.

Teodora Injac svakom partijom pokazuje da spada u sam svetski vrh. Poslednji rezultati i pozivi da učestvuje na velikim turnirima to i
pokazuju. Rejting se nalazi na trenutnom maksimumu, sa tendencijom rasta. Trenutno je najbolje plasiran srpski šahista na FIDE svetskim
listama – 39. mesto. Sigurno na sledećoj rejting listi će plasman biti bolji.

U osmini finala Teodoru očekuje Polina Šuvalova, Ruskinja koja nastupa pod zastavom FIDE. Veoma jaka šahistkinja koja predstavlja sadašnjost i budućnost ruskog šaha. Biće favorit po rejtingu, ali to je bila i Aleksandra Kostenjuk.

Pored Teodore Injac, u muškoj konkurenciji odlično igra i velemajstor Aleksej Sarana koji će igrati u 1/16 finala. On još iščekuje svog protivnika u narednoj rundi takmičenja.

FOTO – ŠSS