SRPSKI STRELJAČKI KVARTET U LIGI ŠAMPIONA

(2.11.2023) – Budimpešta će u petak i subotu biti domaćin novog
takmičenja, Lige šampiona Evrope vazdušnim oružjem.

Na turniru će učestvovati po četiri reprezentacije puškom i pištoljem. Srbiju će predstavljati selekcija pištoljem, u sastavu Damir Mikec, Zorana Arunović, Dimitrije Grgić i Brankica Zarić. Uz strelce će biti treneri Jelena Arunović i Goran Mikec. Na turnir su se kvalifikovale po tri najbolje selekcije na rang listama Lige šampiona, dok Mađarska kao domaćin ima zagarantovano učešće.
Za rang listu se računaju bodovi dva najuspešnija takmičara i dve najuspešnije takmičarke iz svake zemlje na pojedinačnim godišnjim rang listama Evropske streljačke konfederacije, zaključno sa septembrom. Arunovićeva, Zarićeva, Mikec i Grgić su skupili ukupno 12.809 bodova. Italija je sa 12.942 boda na prvom, a Nemačka je zauzela treće mesto (12.696).

Prvog dana, Srbija će se u polufinalu sastati sa trećeplasiranom Nemačkom, a Italija će odmeriti snage sa Mađarskom. U subotu su na programu su mečevi za zlato i za bronzu. U svakom meču biće održana četiri duela (muški strelac broj jedan iz ekipe A protiv muškog
strelca 1 iz ekipe B, ženski strelac broj 1 iz ekipe A protiv odgovarajuće takmičarke iz ekipe B, itd). Posle svakog hica strelac sa boljim rezultatom dobija dva poena (ukoliko su izjednačeni svakom ide po poen).Pobeđuje takmičar koji prvi stigne do 16. poena i donosi jedan bod svojoj ekipi. Ukoliko se susret završi nerešeno (2:2), „produžetak“ meča koji će odlučiti pobednika biće susret miks parova. Dueli će se održavati jedan po jedan, dakle ukoliko posle prva tri jedan tim vodi 3:0 susret je završen. Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, uoči starta turnira kaže: -Takmičenje u Budimpešti je prvo međunarodno takmičenje posle mesec i po dana.

Naši strelci su imali pauzu posle poslednjeg Svetskog kupa u sezoni, u Rio de Žaneiru i trenutno nisu na svom maksimumu, još uvek podižu formu. Pritom, Brankica Zarić je dosta duže bila van vatrene linije, zbog porođaja. Međutim, verujem i da su i ostali timovi na sličnom nivou forme. Svi su u planu imali pauze i odmore u periodu posle Svetskog kupa u Rio de Žaneiru, završenog sredinom septembra, posebno zato što je Liga šampiona naknadno uvrštena u kalendar.
Uzimajući u obzir da od sredine septembra nije bilo velikih takmičenja i da je upitno ko u kakvoj formi dolazi, teško je bilo šta prognozirati. Ipak, Italija je favorit protiv Mađarske,

koja ima „deficit“ vrhunskih muških strelaca pištoljem, dok je susret Srbije i Nemačke derbi polufinala. -Prognoze su nezahvalne, kako zbog toga što je iza svih strelaca pauza, tako i zbog sistema bodovanja. Nije bitno da li je strelac ostvario dobar ili loš hitac, već da li je bio bolji od rivala. Ponekad i loš hitac može da donese dva poena. U svakom slučaju, naš tim je konkurentan, može da se bori za plasman u finale. Sve ekipe koje su se kvalifikovale su za respekt. Naš prvi rival, Nemačka, ima nekoliko odličnih strelaca pištoljem – zaključuje
Marković. Na finalnom turniru vazdušnom puškom učestvuju Mađarska, Nemačka, Norveška i Italija. Selekcija Italije je četvrta na rang listi, ali, s obzirom da su se Mađari plasirali kao prvoplasirani, i Italija je izborila „vizu“. Srbija je na rang listi puškom na 11.mestu.

FOTO: SSS