SUDARI, IZLETANJA, CRVENE ZASTAVE, PROTESTI I ŽALBE OBELEŽILI VN AUSTRALIJE

(2.4.2023) – Maks Ferstapen pobednik je Velike nagrade Australije, treće trke aktuelne sezone, koji donosi drugi trijumf Holanđanina i treći Red Bula.

Potpuni haos na stazi, videli smo čak tri prekida trke, sudare i izletanja pa su usledili protesti i žalbe.

Već u prvoj krivini je Lans Štrol nehotično udario prednjim levim točkom u zadnji levi Šarla Leklera i izbacio ga iz trke, da bi u osmom krugu Aleks Albon izgubio kontrolu nad vozilom, udario u zid i samostalno izašao iz vozila.

U tom momentu je Mercedes imao prva dva mesta, ali umesto vozila bezbednosti dignuta je crvena zastava!

Usledio je novi start trke, situacija koja je nekako favorizovala Red Bul, ali je Hamilton uspeo da zadrži mesto broj 1, međutim ne zadugo, jer je Ferstapen prvom prilikom obišao.

Džordžu Raselu se bolid zapalio, najbrži krug trke uz rekord staze je postavio Serhio Peres u 54. krugu sa sedme pozicije iako je počeo trku iz pit lejna kao poslednji, a u istom krugu je Kevin Magnusen ostao bez zadnje desne gume, ona je prouzrokovala novi prekid, crvene zastave, što je izazvalo negodovanje kod vozača.

Do kraja su se dogodila još četiri incidenta, a dva kruga pre kraja trka je još jednom prekinuta.

Ferstapen je posle kontroverzne trke uspeo da pobedi, Hamilton je drugi, Alonso treći, a samo dvanaestorica vozača je završilo trku. To su od četvrtog mesta pa nadalje Sains, Štrol, Peres, Noris, Hulkenberg, Pijastri, Džou,Cinoda i Botas.

Američki tim Has uložio je žalbu Međunarodnoj automobilskoj federaciji (FIA), u vezi konačnog poretka trke.

Nakon drugog i poslednjeg restarta trke iz mesta, dva kruga pre kraja, do četvrtog mesta je došao njihov vozač Niko Hulkenberg, ali je potom zbog novih incidenata trka prekinuta i završena iza sigurnosnog automobila.

FIA je odlučila da se na kraju ne gleda plasman posle drugog restarta, već da na snazi ostanu prethodni rezultati, pa je Nemac trku završio na sedmom mestu.

FOTO – PRIVATNA ARHIVA / STEFAN MACANKOVIĆ