SVETSKA STRELJAČKA FEDERACIJA OPET VRATILA STARA PRAVILA

(21.4.2023) – Svetski kup završen u ponedeljak u Limi bio je poslednje streljačko međunarodno takmičenje koje je održano po pravilima usvojenim 2022. godine. U svim pojedinačnim i miks disciplinama, finala su se završavala duelom dvojice najboljih takmičara u meču za zlato. Trećeplasirani posle prve faze finala je osvajao bronzu. Rezultati iz prve faze se nisu prenosili u meč za prvo mesto.

Međutim, Svetska streljačka federacija je objavila da će se od narednog Svetskog kupa, u Bakuu u maju, primenjivati stari format finala koji će važiti i na Olimpijskim igarama u Parizu, a koji je važio na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Da se podsetimo kako je to izgledalo.

U pojedinačnim disciplinama vazdušnim oružjem po osam najboljih iz kvalifikacija (60 dijabola) prolazi u finale. Finale se sastoji od 24 hica. Posle 12 hitaca ispada osmoplasirani, posle 14 sedmoplasirani i tako redom do 22. hica kada takmičenje završava trećeplasirani i osvaja bronzu. Preostala dva hica pucaju dvojica najboljih takmičara. Strelac sa ukupno najboljim rezultatom u finalu osvaja zlato, drugoplasirani srebro.

Česte promene pravila su poslednjih godina izazvale mnoge diskusije u streljačkim krugovima, tako je i sada. Predsednik Evropske streljačke konfederacije, Rus Aleksander Ratner, koji je do pred kraj prošle godine i Izborne skupštine, bio i generalni sekretar ISSF, je u otvorenom pismu ocenio da je rizično u ovom trenutku menjati pravila. U pismu objavljenom pre nego što su pravila
zvanično usvojena, Ratner je, između ostalog, naveo da su kvalifikacije za Olimpijske igre počele u avgustu prošle godine. Istakao je da je do sada podeljena skoro trećina kvota za OI u Parizu, a strelci su skupljali bodove za rang liste, na osnovu kojih će se takođe deliti kvote. Stoga je, podvukao je Ratner, rizično menjati pravila tokom kvalifikacionog ciklusa, s
obzirom da će se odraziti na trenažni proces strelaca.

Krajem 2022, na Izbornoj skupštini ISSF za novog predsednika je izabran Italijan Lućiano Rosi. Italijan je na izborima pobedio Rusa Vladimira Lisina, predsednika ISSF između 2018 – 2022. Rosi je za generalnog sekretara umesto Ratnera, imenovao Nemca Vilija Grila, nekadašnjeg tehničkog direktora ISSF.

FOTO – STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE